TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Friday, August 28, 2009

Tadarus Al-Quran


Ramadhan tiba, terus aku teringat zaman bulan puasa aku di kampung sana.... banyak kenangan yang tak boleh aku lupa.... dan ada jugak benda yang aku jarang dapat laksanakan lagi sekarang... boleh, tapi memerlukan komitmen yang tinggi... antaranya bertadarus al-Quran....

Dulu aku selalu mengikuti tadarus dekat surau atau pun masjid.... seronok sangat... (masa tu memang dijanjikan upah.. duit raya lah tu)... dan aku ingat lagi, pernah aku bertadarus di surau kampung aku dan seluruh kampung dengar (pakai mikrofon) hehehe.... tapi ada juga sesetengah dari kami yang sekadar membaca ala kadar... sebab nak dapat duit dan makan jer...

Lepas habis jer solat sunat terawih, kami pun bersedia nak baca Quran... dan selalunya satu malam, sekurang2nya aku membaca satu mukasurat atau sehelai al-Quran.... kami (budak2) diletakkan dalam satu kelompok untuk membaca al-Quran... kadang2 ada pemeriksa bacaan akan mendengar kami membaca al-Quran.... (aku ingat lagi muka pakcik sampai sekarang)... aku bila bab baca Quran ni, aku tak pernah nak pandang ringan, seblehnya aku nak bacaan aku betul dan tepat... (mungkin lepas ni aku nak benar2 faham maksud al-Quran pulak)

Selalunya, pada setiap malam, satu juzuk al-Quran akan dihabiskan.... bermaksud 30 juzuk untuk 30 hari... (tak juga....) konsep yang diamalkan di surau kami (pada ketika itu lah)... sekurang2nya satu juzuk dihabiskan pada satu malam... kalau jumlah ahli tadarus ramai, maka lebih dari satu juzuk lah untuk malam itu.... selalunya, tadarus al-Quran ini akan berakhir pada hari ke 25 puasa (more or less lah)....

Seingat aku, aku pernah turut serta tadarus sebanyak 4 kali sahaja... sekali di surau kampung ku, 2 kali di masjid An-Nur, dan sekali lagi bersama teman2 sekolah ku.... bila lah agaknya aku dapat merasa bertadarus lagi di bulan puasa ni....

p/s: tadarus ni bukan ngaji Quran sorg2 k.... ada orang dengar dan cek bacaan kita... kira cam ngaji sama2 & ramai2....

Thursday, August 27, 2009

Bila Bahasa Bertemu Ibunda


Ari tok aku terasa mok naip post pakei bahasa sarawak... toklah first entry aku bertutor sarawak... banyak juak benda nak di krepak aku pagi2 tok... so, sapa rasa nya sik paham tanyak2 lah k... hehe kelak aku explen panjang kit k tak orang...

Ari marek miak kelas kamek orang ada molah presentation... ada yang ngambik slide nak udah penah dipolah... berapa orang jak makei slide baru... aku pun tek makei slide baru, title nya 'nonverbal communication'... best lah present ari tok (walaupun Mr Bala lambat masuk)... enjoy jak kamek orang... wen put2 ati jak tetak bila Mr Bala nyebut "may i see your banana"... nang lain lah dipikr oleh miak ya... pa jaklah...

Aku balit dari kelas numpang Apek... As pun sama... berloyar lah kamek 3 lam keta kancil ya... tapi tengahari td nang panas gila.... sampei jak di umah, karen indah sikda... aduh, nang dugaan lah... tapi aku tek ilek jak berkaraoke pakei Laptop... sampei bateri LappyTor aku abis.... hehehe

Petang sikit aku kuar ngan Aji... agak semarak nun anta barang ngan adik nya si khatijah ya... dah sampei di semarak sia, nang lebat gila ujan.... nang lebur laur lah mek duak tek... ni nak molah, carry on jaklah... mun sik lalu melekat sia jak mek duak.... gikpun kamek duak nak meli tiket bas balit Perak minggu tok.... sejok sekali jak badan aku kenak ujan, sampei umah bergegar jak badan aku... dah lah aku baru bait demam...

Kas ya kamek duak bersungkei, makan nasik ngan lauk nak dibeli si Aji ya di semarak tek (sempat juak shopping kat bazar time ujan, pa jaklah)... kas abis sungkei... kamek pegi Pudu nak meli tiket segal tiket bas transnasional tek abis... balit makei bus konsortium mek duak klak.... dah balit dari Pudu, aku nang kepak gilak, terus tido... baruk jak bangun kul 2 tek... nunggu nak bermasak pakei sahur klak....

Ya rabbi, sik sabar sa mok balit kowh... rinduk lalu jak aku ngan Sibu.... tapi sekpa, ada seminggu lebih jak gik huhuhu kas ya nait belon balit umah hehehehe

p/s: ada paham ka?? hheheehe

Wednesday, August 26, 2009

Berangan Siot











Berangan Nak Jadi Cover Page Magazine
Try kat sini

Lensa Nokia





Gambar dari Lensa Handphone Adik Aku....
Lokasi: Dataran Bandar Sibu Fasa 2

Edit Photo




Source of Photofunia.......... Try ler

Tuesday, August 25, 2009

Alhamdulillah


Inilah entry aku yang ke seratus.... macam tak percaya je... dah banyak aku post ye (walaupun banyak yang mengarut...) hehehe journal aku lah katakan.... ikut suka jari aku ler...

Entry yang ke seratus ni aku nak update jugak pasal info lain.... selama aku berblog, saat ini aku dah follow 70 blog yang lain... (baca tak baca, korang tak payah ambil tahu hehehe).... dan pada masa yang sama ada 26 followers blog aku ni, terima kasih tak terhingga kerana sudi follow walaupun tak baca hehehe

Dulu aku tak pernah terfikir nak tulis blog ni.... ada jugak perasaan takut... tapi bila aku membaca blog2 lain, aku jadi bersemangat nak punya blog sendiri..... Insya Allah... blog ni akan aku perbaiki from time to time okay......

Mood Lasykar = Happy (^_^)v

Monday, August 24, 2009

Bukit Belachan

Entry ni sempena mengisi masa sebelum pergi ke bazaar... huhuhu... khamis lepas... aku, Ina, Eiyra, As ngan Apek gi mandi manda kat Ampang.... maklumlah bulan puasa tak elok nak gi mendi manda kat waterfall ekekeke.... actually hari tu kita orang plan last minit... cari tempat pun last minit... mula2 ingat nak mandi kat sungai Gabai.... tapi jauh sangat... we decide pergi ke ampang je lah.... macam biasa lah... eiyra menjadi GPS kita orang... hehehehe

Seperti biasa, aku sentiasa excited bila nak pergi waterfall ni... tapi agak mengecewakan, sebab tak ada yang menarik sangat kat tempat ni... air dia pulak tak jernih... nak kata lepas hujan, tak ada lah pulak.... dan jugak tak banyak 'air terjun bertingkat'... tempat berenang ada lah.... akan tapi akan ada lah rasa gatal2 pas tuh... nasib ladies2 ni ada bawa shampoo dan body shampoo... hehehehe

so apa lagi, snap2.... atas permintaan... tidak banyak gambar akan disiarkan... atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan... wakkkakakaaka

Gambar time baru sampai.... apek xde lam gambar sebab jalan lembab hehehe

Ni lah si apek... bajet lah air tu dalam... hahahahaha

Errrr gambar yang kat belakang aku mesti di censored atas permintaan... aku nk tunjuk 'kejernihan' air tu jer' ewwww...

Sesi bershampooo...... tak pedih kan mata..... hahahahaaha

Lagi sesi menggayakan rambut hahahahaha

Sunday, August 23, 2009

Buka Puasa...

Apa2 pun kita layan video ni dulu... yeay!!!!!



Biasa kalau first daypuasa, mesti best dapat berbuka dengan family... ada yang sangggup balik kampung.... kena pulak tahun ni puasa start hari sabtu.... tapi rilek jer puasa kat 'hostel' ni... seperti tahun lepas juga... tahun ni masih serupa.... dan kebiasaannya first day puasa, bermacam2 juadah yang orang beli (tapi kadang2 tak jamah pun).... aku pulak tahun ni sikit jer juadahnyer... kalau kat kampung maybe la.... aku berbuka dengan kurma dan air oren jer... air oren beli kat bazar (padahal ada pati kat lam peti ais tu)... kurma pulak dapat dari pemberian embassy of Saudi Arabia... Alhamdulillah.........

Kat Bazaar Ramadhan petang tadi... tak ramai kan... sebab nak waktu berbuka hehehee

Kurma dari Arab Saudi tu....

Saturday, August 22, 2009

The Very Best Cendol in Town (err)


heheh ni bukan pasal aku berbuka petang tadi.... tapi suatu ketika dan satu senja...
saja nak promote gambar sikit.... Cendol Haji Wahab!!!

Aku, Ina, Eiyra ngan Apek singgah sebentar ke warong ni... ramai yang puji sedap... so we all pun try ler.... apa lagi... snap2 ler.....

Yang ni Cendol Pulut... Apek order... agak yummy jugak...

Yang ni pulak Cendol Jagung Manis... aku order... tak manis pun hahahaha....

Yang ni Cendol Aiskrim... Eiyra order...okla....huhu

Last kali... ABC Aiskrim... Ina yang order... sedap... huhuhu

so boleh lah kedai ni... nak kata sedap tahap gaban, tak jugak... mungkin bukan selera aku kot... tapi tetap best... sebab lama dah tak makan cendol... ngeeee

Nak tau kat mana tempat ni... meh tengok kat google ni... (wah dapat advertise percuma dari aku) laluan dari LRT wangsa maju ek (kat sri rampai business park) lam map tak siap lagi

Friday, August 21, 2009

Salam Ramdhan



Thursday, August 20, 2009

Tali Leher

Kerana kebosanan melanda diri.... aku pun bercadang untuk menaip entry kali ni... tajuknya 'tali leher' hahahha (memang bosan sangat ler tuh...)

Aku mula2 pakai tali leher time sekolah menengah... kira cam uniform ler... tapi aku tak berkenan sangat dengan design dan kaler nyer... tapi aku pakai je lah... (nanti tak pasal2 kena hukum)... satu color hijau, satu lagi kaler biru...

lepas SPM selalu jugak aku mengenakan tali leher pada diri aku... join kursus, pergi interview... dan macam2 lagi... meneruskan pengajian peringkat yang lebih tinggi (tinggi ker), lagilah aku selalu pakai tie... sampai sekarang.... aku rasa cam nak buat koleksi tali leher lah.... aku baru ada 4 tali leher (setelah ditolak dengan tie yang hilang dan tie zaman sekolah...

Tali leher ni aku beli time majlis pra-graduan dulu... beli sebab nak ikut tema kaler purple... tapi sekarang aku jarang pakai ler...

Yang ni aku beli sebelum pergi sambung belajar kat KL... sepatutnya ada dua... entah mana satu lagi... sapa entah pinjam....

Dan yang ini pulak aku beli gara2 nak lengkapkan tema colgate (almaklumlah present pasal colgate)....

My favorite tali leher.... Puzzle... bukan aku beli.... tapi aku culik dari wadrobe abang aku hahaha dia tak pakai, so aku pakai ler.... huhuhu

Tuesday, August 18, 2009

Puasa

Hanya beberapa hari lagi kita akan melangkah ke bulan Ramadhan... sayu je hati bila ramai member2 cakap first day puasa nak bersama2 family(baru puasa, lom raya)... kalau lah aku boleh balik ke kampung halaman kan seronok...

sobs sobs sobs....

"......dalam dingin subuh, hati ku terusik...."

(apa kes lagu raya plak yang kuar ni?? isk isk isk)

apa2 pun marilah persiapkan diri untuk berpuasa tahun ni.... Bersedia atau tidak, BOLOS SAJA DINDING ITU!!!!!!!!!!!!

Monday, August 17, 2009

Ketika Cinta

Lagu ni best, seronok je jiwa aku dibuai oleh nyer... dua2 version aku suka dari Siti and also Opick... so njoy lirik ye...


Ketika Cinta

Ada tiada rasa dalam jiwa
Rindu akan memanggil-Mu
Karna setiap jiwa t'lah bersumpah
Setia hanyalah kepada-Mu

Bila cinta ada di dalam jiwa
Wangi bunga dunia tanpa nestapa
Segala yang dirasa hanyalah Dia
Hati 'kan memuja hanya pada-Nya

Ketika cinta memanggil
Gemetar tubuhku
Ketika cinta memanggil
Hangatnya nafasku
Ketika cinta memanggil
Menderu sang rindu
Ketika cinta memanggil

Rindu... rindu... rindu qalbu
Memanggil-manggil nama-Mu
Seperti terbang di langit-Mu
Tenggelam di lautan cinta-Mu

Bertabur qalbu yang rindu
Melebur menjadi satu
Bagai menari diiringi pelangi
Ketika cinta memanggil

Jalan Jauh

Ni aku nak habaq sikit... perjalanan ke Ampang Park dari Wangsa Maju memakan masa lebih kurang 11 minit jika berkenderaan dengan jarak 7.2km... dan jika attempt untuk berjalan kaki dari destinasi yang sama akan memasa sekurang2nya 1 jam 40 minit... itupun jika menurut google map lah... so motif aku post entry ni sebab aku dah merasa jalan jauh ni... hahaha kerja gila??? memang pun tapi masalahnya aku tak guna laluan yang terpapar kat google tuh... aku guna laluan sendiri.... lantaklah nak sesat pun.... Dan aku pun melalui jalan yang reka based on intuition... haha 1 jam 40 jugak... hahaha aku selamat sampai setelah penat ber'walkaton'... 6.7km jer...

p/s: jangan ditanya mengapa.....

Sunday, August 16, 2009

G.I. Joe

Entry pendek jer.... sempena hari lahir aku hari tu... somebody belanja aku tengok wayang... so i have to choose what movie we will watch that night.... in my mind only two movies; either Proposal or G.I Joe.... I end up for G.I Joe.... ye lah tengok citer proposal, takut dia bosan pulak... so tengoklah citer action sikit.... but it is worth- watching.... action from start till end!! really reminds me zaman kanak2 ribena aku dulu.... antara citer katun yang aku minat.... watak baik aku tak ingat sangat, paling aku ingat captain commander hehehehe apa2 pun citer memang BEST!!! thanks Afiq!!!!!

Some of the photos....Duke the lead character i....
Snake Eyes... although 'no sound' but he suits the action...
Baroness... ex-gf Duke, kena brainwash by his own brother; Rex...
Ripcord, the funny guy in the team... flirt with Scarlett....
Shadow Storm & Snake Eyes.... Nice!!!!!

Warkah by Bau

tengah aku syok menaip blog tadi.... one of my YM buddies chat ngan aku... saja nak bercerita kisah hidup... kebetulan pulak keluar lagu ni.... dan aku terus post lagu ni....

Warkah.....

Takkan lagi aku menunggu
kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
puasku mengharapkan dirimu
seperti mereka yang punya cinta

Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa

Warkahku mengharapkan dirimu
seperti yang aku kenali dulu
setiaku menantikan dirimu
seperti setianya terhadap diriku

Tapiku melepaskan mu
melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu
cinta yang takkan pernah ada

Road to Embassy [1]

Last Thursday (August 13)... me and my fellow friends went to Embassies... Morning session with Japanese Embassy, and afternoon with Brunei Embassy... why embassy?? actually this is our assignment for the 'International Marketing' subject... we need to organize an interview session with the local people (orang embassy lah tu) about the culture practice in that country... well, we need to learn more about the country that we desire to penetrate their 'business industries' (ikut suka aku jer nak explain)... a lot of questions that we ask to the representative... (especially yang kat embassy brunei tu...)

For Japan... we were informed about the product's price (fruits, E & E, automobile, food etc)... surprisingly to heard that the price were beyond our imagination... can you ever imagine the price of rice (5kg) were amount to RM92... totally shocked!!! The meat, 1kg was RM300... Oh My Goodness... But Mr Taichi already told us that the standard of living in Japan is actually the same with Malaysia... because they earn triple from the Malaysian, there goes the price (also triple)... so have we decided to go and set up a business in Japan??? I said why not?? hahahaha
by the way, there are also Malaysian food in Japan such as, Nasi Lemak, Roti Canai etc (his favorite one is Nasi Goreng hehehe)

Now afternoon session with the Brunei Embassy... different with Japan, Brunei shows that the citizens were treat like in heaven (eh, macam lah aku penah masuk syurga huhu)... all the education fees were supported by the Government of Brunei... we were informed that almost every citizens own at least two cars for a person... then I eagerly asked, how to apply citizenship as Bruneian... the answer was; have to be permanent resident for 25 years... what??!!! hahaha nevermind then... just need to married with the local residents hehehe

It snap2 time!!! but i have few pictures only... the rest please Miss Eiyra, upload it okay!! hehehe

picture taken in Japan's Embassy... very strict woa... ooppsss forget too mention, from left we have Apek, Shane, Mr Taichi, Syah & Wen....

next the guys with the reprentative from Brunei's Embassy... from left Wen, Syah, Syed, Mr Megat (if i'm not mistaken lah), Apek, kay & Din...

then we have the gurls... from left, Usher, Shane, Yana(stand), Lini (sit), As, Mr Megat, Ina, Yani, Eiyra, Erni & Aini....

two more embassies to go!!!!

Thursday, August 13, 2009

Berhenti Berharap - Sheila On 7

Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar disini
Tersudut menunggu mati
Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Yang dulu mampu terangi
Sudut gelap hati ini

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat
Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan
Haa…

Aku pulang…
Tanpa dendam
Ku terima kekalahanku
Aku pulang…
Tanpa dendam
Ku salutkan kemenanganmu
Woo…

Kau ajarkan aku bahagia
Kau ajarkan aku derita
Kau tunjukan aku bahagia
Kau tunjukan aku derita
Kau berikan aku bahagia
Kau berikan aku derita

Haa…
Haa…

Aku pulang…
Tanpa dendam
Ku terima kekalahanku
Rebahkan tangguhmu
Lepaskan perlahan
Kau akan mengerti
Semua…

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat


Tetiba rasa nak post lirik lagu... dan kebetulan pula terdengar lagu ni, so apa lagi... aku post je lah....

Wednesday, August 12, 2009

Selamat Menjadi Tua!!!


Alhamdulillah... Genap jua usia ku yang ke 15 tahun (hehehee).... tahun ni menyaksikan banyak sekali mesej ulangtahun sampai awal pada aku... atas alasan time birthday tak dapat nak wish (ker silap tarikh??? huhuhu)... dan taun ni ni jugak dari pelbagai channels aku dapat... dari telefon sudah semestinya... ada dari internet pun boleh tahan.... macam2 lah kata mereka.... tapi biarlah aku sorang jer yang simpan k.... hehehehe

Apa pulak hadiah yang aku dapat?? hehe aku tak mengharap apa hadiah pun kalau birthday ni... janji doa dari mereka sudah memadai... (cam poyo jer ayat aku...) best wo terima mesej2 ni... terasa dihargai.... hehehe

Bithday tahun ni agak memenatkan sikit.... ye lah sebelum menjelangnya kul 12... my housemate dah prepare nak prank aku.... akan tetapi aku terselamat sebab aku nak buat persiapan untuk presentation kat umah kawan aku.... hehehe sorry guys, but thanks for the wishes.... and aku terlepas bithday party kat Perak, dorang nak sambut in advance sebab birthday aku jatuh pada hari bekerja, susah nak celebrate kata mereka.... tapi thanks jugaklah.... pagi hari jadi aku bersemangat nak ke kelas walaupun kurang sihat (mesti ada yang dok sebok cakap pasal h1n1... ikut suka lah).... dengan berpakaian kemeja biru (one of my fav shirts) aku naik bus metro... nak kata well-prepared tak adalah sangat... tapi bolehlah.... hehehehe... lepas habis jer present, budak kelas ajak makan, lunch kat restoran baru; Sri Bulan namanya (thanks Eiyra, len kali Hilton pulak yer hahahaha).... balik jer lunch terus kita orang balik, dan aku sampai jer kat umah switch on laptop then surf tenet pasal embassy.... dah dapat maklumat aku gerak terus mencari 7-Eleven sebab nak fax surat.... nak dijadikan cerita, 7e kat section 1 xde service fax... adussss... then berjalan lah aku ker 7e sebelah Mydina (bukan Mydin) pun xde jgak... harapan pada 7e yang terakhir (panjang doa aku harap2 ada...) Amin... doa aku diperkenankan (esok raya!!! wakaka tetibe jer) so aku sempatlah fax kan surat itu.... balik jer dari situ, kira nak sambung online, tapi xlarat terus terlelap kejap.... malam tu pulak kawan ajak keluar nak celebrate katanyer... kalau ikutkan xnak pergi sebab hujan, tapi dah janji.... pergi jer lah.... celebrate kat KLCC (kat tingkat paling atas wakakaka ye ye jer)... balik umah sekitar jam 11... dan aku baru berpeluang nak gunakan 'free call' yang diberi oleh hotlink kepada ku... yang aku sempat call, Aziah dan Ed (ingat nak call Azlan, dia xjawab pulak)... rindunya kat kampung..... that's all pukul 12 aku dah tertido.... penat dan batuk.....

Untuk sapa2 yang mengenali gambar di sebelah, sila senyum yer hehehe lolipop yang berusia genap setahun dalam simpanan aku... dorang kata "jangan makan tau..." so aku simpan lah sampai sekarang.... diberi time makan kat Old Town White Coffee... lepak bersama classmate atas alasan nak release tension hahaha hang out with Aini, Yani, Yana, Eiyra, Ina, Lini dan Kay... malam tu jugak kami jalan2 ke uptown... (motif aku nak cerita benda tahun lepas)

Tahun ni aku genap setahun... terima kasih pada sapa yang send wishes kat aku... tak kisah ler awal ker, on time ker, belated ker, EXPIRED ker (hahaha mana datang istilah expired ni).... aku pun nak wish balik.... May Allah Bless All of You.... love you all...........

p/s: gambar kat atas tu aku dapat mms dari Putery Rahmah, thank you (hp xde mms, knalah bukak dr internet wakakaka)

Saturday, August 8, 2009

Setem


Kata nak berehat, tapi last2 aku post jgak entry... nak cerita pasal setem... bukan pasal hobi aku yang dulu kala ni... tapi pasal filem setem... aku sebenarnya kurang melihat filem melayu di pawagam... tapi kali ni aku aku mendesak untuk menonton... dan title yang aku pilih, 'SETEM'... cerita Khabir Bhatia ni memang menarik, tak sia2 aku menonton... agak tergelak besar jugak aku... aku taknaklah spoiled mood bagi yang belom tengok... so aku tak cerita apa isi kandungannya.... cuma i like gabungan watak dalam cerita ini...

hehehe dan aku nak tanya, does it sounds alike?

Justin Timberlake = Just Don't Be Late

Friday, August 7, 2009

Berehat Sebentar


Penulisan dan peng'update'tan blog terhenti seketika sebab aku kurang sihat..... (ha mula lah tuh fikir aku ni kena macam2 penyakit...) lantak koranglah.... yang penting aku kembali lagi lepas ni (bila tu? entahlah...)

ViSiT ViA Da LiNe