TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Wednesday, July 25, 2012

Merdeka

Salam Pagi Ramadhan...

Tergerak pulak aku nak menaip pagi ni, bila aku baca twitter kawan aku ni pasal logo merdeka untuk Malaysia taun ni... (dah tu takkan nak story pasal merdeka negara orang plak)... Bulan merdeka tak masuk lagi, tapi tak kisah lerrrr aku nak story jugak

Bila aku google image kan logo merdeka dekat tenet ni... maka banyak ler blog yang aku walking kan (mampooos aku punya bahasa tak merdeka2 lagi)... dan aku jumpa logo seperti yang di bawah ini. dan apa yang aku dapat rasakan??? hmmm si pembuat logo, maaf ye jika pandangan dari saya buat awak tersinggung yer, awak mungkin sudah mencuba sehabis baik yer.... tapi yang approve ni sapa ek?


Cuba bandingkan logo2 merdeka yang sebelum ini, pasti nampak perbezaannya. Pengertian logo itu sendiri adalah lambang ataupun simbol, tapi logo yang kita lihat ini lebih kepada perkataan (mengapa tak dieja penuh je 'kemerdekaan' kat logo tuh??). Adakah negara kita ketandusan idea untuk logo yang lebih kreatif?? ada berapa juta rakyat Malaysia boleh menghasilkan logo2 yang menarik.


Biar logo itu simple dan menarik. tak perlu banyak sangat element perkataan. dan aku bukan lah menyokong sebelah pihak sahaja jika aku mengiakan pendapat logo ini berunsurkan 'politik' ('Janji Ditepati' - Arwah mak saya pesan, kalo kita buat baik, jangan duk hu-ha kat orang, diam2 sudeyh biar ikhlas bantu naaaa). Cuba lihat dari aspek yang tidak kompleks, biar semua orang faham dengan maksud logo yang simple dan tidak terlalu exaggerate.

Akhir kata, maaf sekali lagi kepada pencipta logo tersebut. Saya yakin di Malaysia masih punya idea2 yang segar dalam menzahirkan kemerdekaan 55 tahun ke dalam bentuk logo.


p/s: setuju dengan pendapat mrjocko, kalo ada perarakan cam mana nak buat formasi ni??? aduyaiiiiiiiiii

Too Much Food

Assalamualaikum...

adoyai malas sangat ni, post ni sepatutnya aku post semalam, ter postpone plak. haha nak story sikit jer, pasal semalam ni.

Semalam kitaorang adik beradik punya juadah sangat meriah yer. Oh nak bagitau ini bukan sebab nafsu makan yang besar yer. Dah jadi kebiasaan kita orang adik beradik nak beli juadah tanpa bagitau beradik yang lain.

Macam kes semalam, aku gi bazaar sekadar nak ronda2 je... sudahnya aku beli selorot dengan apam balik. apakah itu selorot????? sila rujuk gambar di bawah yer... (apam balik takde gbr ye, takkan le tak tau macam mana rupa apam tuh).
Kuih Selorot

Abang aku pulak balik dari kerja beli kueh jugak termasuklah kentang twister. gambar rujuk kat bawah yer... excited sebab kepanjangan tu melangkaui kebiasaan... hahaha

Twisted Potato

Kakak aku plak balik keja bawak cakoi dengan popia goreng... tapi dia tak beli, orang yang sedekahkan. Dan di rumah pulak, kakak aku yang sorang lagi dah siapkan menu berbuka, sosej balut roti, sosej masak sos, dgn sayur campur... amik........


Kesudahannya, takde la membazir pun, sebab semua tu kitaorang habiskan untuk santapan sahur :)




p/s: Jangan membazir tau Ramadhan ni

Monday, July 23, 2012

Update Status dalam Masjid

Assalamualaikum....

Aku bukan nak story pasal definisi teraweh ye anak2. Just nak share pengalaman aku sepanjang 17tahun aku hidup (chewah bajet muda lagi la tuhhhh).

Nak habaq mai (erkkk). dulu kalo teraweh kat masjid jer, mesti Imam akan baca surah2 panjang. At least satu malam Imam akan cuba habiskan 1 atau 2 juzuk Al-Quran. Kalau xsilap aku, surau pun macam tu. cuma bila witir je Imam akan baca surah lazim. Jadi agak lama ler proses solat sunat tu, dan biasa ramai yg akan semayang sampai rakaat ke lapan jer.

Nowadays, (ya ampun, speaking la pulokkkk) mana2 aku pergi teraweh mesti Imam baca surah lazim sahaja untuk setiap rakaat. So segera lah habislah solatnya. Tapi ada juga yg solat sampai 8 rakaat jer :) bukan mengata ye sahabat2 ku sekalian. Just nak suggest, sekali sekala merasa teraweh full kan nikmat :) lagi pun bukankah Imam dah membaca surah lazim yang pendek2 jer.


Beralih sedikit topik aku ni. malam tadi time aku teraweh kat Masjid, ramai bebudak muda aku lihat bertandang, Alhamdulillah (sama macam zaman aku sekolah dulu jugaklah). Tapi yang berbezanya, zaman aku dulu xde henpon yer. La ni aku tengok kat tangan depa sebok je menaip something kat henpon tuh. (update status pasal teraweh kot) hurmmm bukan xsuka atau apa. Lupakanlah sebentar keduniaan dalam rumah Allah. lepas solat on la balik henpon tu. Aku sendiri meninggalkan henpon dekat rumah. kalau ada yg contact sebetulnya mereka tahu aku di mana pada ketika itu.

Sama la jugak dengan sesetengah orang yang gemar update status mereka tentang mereka dah smpi masjid untuk menunaikan solat. Jika niat untuk memberitahu bahawa 'do not disturb my time with Allah' kira okla kan, tapi bagaimana kalo menimbulkan riak, pasti org aka beranggapan bahawa kamu menunjuk2 yg kamu solat. Jd hati2 lah yer kalo nak update :)

Apa jua niat kita untuk ke masjid, make sure ianya Lillahi Ta'ala ok

**(amboi ceramah pulak aku ni) apa2 pun selamat Beribadah yerrrr :)

Sunday, July 22, 2012

Rohingya Muslim Di Myanmar

Assalamualaikum...

Mungkin aku terlambat tahu akan berita ini, memang khilaf aku sebagai manusia biasa. Namun tidak terlambat untuk aku memanjat doa kepada Allah untu memelihara saudara Islam ku di Myanmar.

Saudara2 ku ini ditindas telah sekian lama oleh fanatik budhist di sana. Sudah terlalu ramai yang menjadi mangsa kekejaman puak fanatik ini. Malah terlalu lama perkara ini berleluasa. Mana perginya badan2 yg bertanggungjawab ke atas kekejaman ini?


Menatap gambar jenazah pun aku tidak sanggup apatah untuk mengupload nya di ruangan ini. Aku tak punya daya untuk berjuang di san. Aku hanya mampu berdoa dari sini dan menyampaikan pada kalian (yg membaca blog aku ni) untuk turut sama menadah doa kepadaNYA, agar dipermudahkan hidup saudara Islam kita di Myanmar.

Di sini aku sertakan link2 mengenai berita saudra kita:

UNO, OIC asked to act against Burmese Muslims’ genocide
Repression of Myanmar Muslims amid Media Blackout
Iran urges UN to stop massacre of Muslims in Myanmar
IKhwan Muslimin Dan Mufti Mesir Seru Umat Islam Lindungi Muslim Myanmar

**daripada Abu Darda’ RA, Rasulullah SAW bersabda maksudnya : “Doa seorang muslim kepada saudara muslimnya secara ghaib (tanpa pengetahuan saudaranya) adalah mustajab (diterima), di sisi kepalanya malaikat yang diutus Allah setiap kali dia mendoakan saudara muslimnya dengan doa yang baik, dan berkatalah malaikat itu, amin!, engkau juga beroleh manfaat yang sama.” (Riwayat Muslim).

Sungkei

Assalamualaikum..........

Hari ni just nak update pasal berbuka puasa atau bahasa Sarawaknya; Sungkei :) dan seperti yang aku bagitau pada post yang lepas, setelah 4 tahun berpuasa di perantauan akhirnya aku tahun ini memulakan puasa bersama keluarga.

Tak terasa langsung penat berpuasa, mungkin sebab betapa excited nya aku hahahaha hari ni aku xde keja sangat, cuma menemani kakak aku untuk beli bahan basah dan mentah untuk berbuka nanti. Petang sebelum nak berbuka tu, aku bersedekah sikit dengan budak2 yang lalu lalang depan rumah aku dengan kuih Apam hehehe


3 minit sebelum azan berkumandang, kami dah berkumpul keliling meja makan yer. Ada abah, k. Yah, Ateh, Yak, Udak dan pastinya AKU... dan hidangan hari pertama berbuka pasti meriah sikit hehehe


Hidangan berbuka tadi ada Bubur Pedas (menu wajib bulan puasa), ada Kurma, Karipap, Piza Malaysia haha, Vadei (ye ker vadei??) Kari Daging (menu sahur pagi semalam haha) dan nasi putih. Air pulak Air Asamboi dan Air Jagung (Air teh panas hidang kemduian aduyai)....


p/s: Selamat Berpuasa

Friday, July 20, 2012

Selipar Hilang

Assalamualaikum....

First of all (chewah speaking la pulak) nak ucap:



Tahun ni agak best untuk aku, setelah 4 tahun berpuasa di perantauan, tahun ini aku mnyambut Ramadahan di kampung halaman bersama keluarga tercinta....HOORAYYYYY!!!


Okeyh enuff melompat, masa sok story, tadi baru je setel semayang terawih kat Masjid tumpang abg aku. Semangat ni nak terawih al-maklumlah duk kat perantauan busy ya amat (alasan je lebihhhh, pigidaaaa). 23 rakaat termasuk witir pun setel, dan time nak keluar masjid huwaaaaaaaaaaaaa (motep nak suspen??? title aku dah bagi kot) Selipar Saya HILANG. berkaki ayam ler aku pulang ke rumah. Nasib baik naik motor, xde la jauh sgt nak menapak.

Nak marah atau tidak?? haha aku xde rasa marah langsung, maybe sebab nak puasa kot. Plus apa la nilai sepasang selipar tu kan, korang nak amik, amiklah, anggap sedekah Ramadhan dari aku hehe Lagipun kejadian yg serupa pernah berlaku juga taun 2009. Selipar Hilang 1st night terawih time tu aku duduk dekat Danau Kota, Setapak, KL.


So bukanlah new experience. Apa2 pun Selamat bersahur dan berpuasa semua. Nikmatilah Ramadhan ini dengan Ibadah yer.... Semoga diterima olehNYA amin..

p/s: gbr mintak dgn encik google yg baik hati n amik dari blog Nik Rosmawati yer

Thursday, July 19, 2012

Blues

Assalamualaikum.... 

Bump into this one profile and found this.... creative eh tapi mata duitan wakakakakaka



___________________$$$$$$$$$$$
__________________$$$$$$$$$$$$$$
_________$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
___$$$_$$_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$_$$_$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$$
__$$$_$$_$$$$$$$$___________$$$$
_$$$$$_$$$$$$$$$$$___________$$$
_$$$_$$_$$$$$$$$$$
_$$$_$$_$$$$$$$$$$
_$$$_$$_$$$$$$$$$$$
$_$$$$$$__$$$$$$$$$
$_$$$$$$___$$$$$$$$
_$$$$$$$$$__$$$$$$$
$_$$$$$$$$___$$$$$$
$$_$$$$$$$$___$$$$$
$$$_$$$$$$$$__$$$$$$
_$$$_$$$$$$$$$_$$$$$
$$$$$ __$$$$$$$$_$$$$
$$$$$$$ __$$$$$$$$$__$
$_$_$$$$$__$$$$$$$$$_$$$$
$$$__$$$$$__$$_$$$$$$$_$$$$
$$$$$$_$$__$$$$$$$$$$$$$$$
_$$$$$$$__$$$$$$$$$$$$$$$$
__$$$$$__$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$__$$$__$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$__________$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$____________$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$_______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$_______________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$____________$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
__________$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$__$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$__$$$$$$$$$$$$$____$$$$$$$$$$
_$$$__$$_$$________$$$$$$$$$$$
_$$$_$$_____________$$$$$$$$$$
_$$_$$______________$$$$$$$$$$
___$$________________$$$$$$$$$$
_$$$$________________$$$$$$$$$$
__$$$_________________$$$$$$$$$
$_____________________$$$$$$$$$
$____________________$$$$$$$$$$
$____________________$$$$$$$$$$$
$____________________$$$$$$$$$__$$$$$
$___________________$$$$$$$$$$$$$$$$$$
$____________________$$$$$__$$$$$$$$§$ 

Bukan Dia Tapi Aku

Aku xde ayat yg disusun rapi untuk aku luahkan apa yg aku rasakan sekarang... mungkin lagu ni sgt sesuai walaupun bukan 100% apa yang aku ingin smpikan.



Berulang kali kau menyakiti
Berulang kali kau khianati
Sakit ini coba pahami
Ku punya hati bukan tuk disakiti

ku akui sungguh beratnya
Meninggalkanmu yang dulu pernah ada
Namun harus aku lakukan 
Karena ku tahu ini yang terbaik

Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya

Cintaku lebih besar dari cintanya
Mestinya kau sadar itu
Bukan dia, bukan dia, tapi aku

Begitu burukkah ini
Hingga ku harus mengalah

**Judika - Bukan Dia Tapi Aku

-gbr aku google n amik dr blog erviaamalia

Tuesday, July 17, 2012

Air Teh Lipton

Assalamualaikum.....


xde story yg panjang just nak bagitau kat rumah aku ni ada air teh lipton Ice, tp sorg pun xnak minum sebb xsuka. Jadi aku sorang yang perabih teh ni... aku dah biasa minum zaman aku blaja dulu, tpi dulu beli yg campur epal.... Yg ni  Peach punya.... layan......

** Duit kertas Malaysia yg baru dah keluar kan bulan ni???


Sunday, July 8, 2012

Kenangan Zaman Dulu

Assalamualaikum...

Macam nak update pasal apam lagi, tpai maybe next post kot (Alhamdulillah, ada jugak yg mengorder apam yg kami buat). Kali ni aku xbyk story, just aku nk bgtau, tgh aku layan komputer aku ni, aku bukak balik folder2 lama aku. folder gbr zaman belajar dulu. Serius aku tersenyum sendiri mengingat kenangan lalu. Sok aku xnak bercerita panjang, aku bagi gbr je la.

Bulan Puasa, after berbuka, jln2 with Ijat, Azlan, Aidan, Reza

Trip Pergi Gunung Gading 3 hari 2 malam (plan kawan2)

Kat Gunung Gading, Bunga Rafflesia

Trip ke Permai (Pergi pagi balik malam)

Adventure Race (Team Janin Kramat)

Pre-Graduate Dinner

Presentation About Nestle

Sebelum Pre-Grad Dinner

Selepas menang Adventure Race (Team Fetus Puaka)

Roomate Semester 3 dan 4

Dekat empangan area Gunung Gading

Atas pokok dekat Ranchan

Roomates Semester kedua

Balik dari kedai kuih dengan geng study group

AJK Tugas2 Khas Battle of the Band

Geng PM dekat Pre-Grad dinner

Group DPA

Menang Adventure Race (Team Zeagood Peagout)

Team Fetus Puaka

Fasilitator KKI UiTM

Sebelom masuk dewan Exam

Trip ke Permai

Karnival Sukan MASPENA (Johan Keseluruhan)

Singgah sekejap sebelum bergerak ke Permai

Meeting AJK MASPENA

Wednesday, July 4, 2012

Apam Deko


Assalamuailkum.....

Hari ni cukup tempoh seminggu aku berada di kampung halaman yang tercinta, indah dan permai (okey exaggerate plak).

tak nak cerita panjang, so aku pendekkan. Sampai je aku kat rumah, terus ada ajakan bisnes untuk aku. Kawan kakak aku nak order apam polkadot, tapi dekat kampung aku susah nak cari... dan kebetulan aku ada di 'tempat kejadian' dia al wakilkan aku untuk buat bisnes tu di sibu. aku dengan xde pengalaman langsung buat apam tuh dengan konpiden menyahut hahahhaa

Kawan kakak aku order 100 biji (humangaihhhhhhh) kira banyak la bagi aku yg first timer ni... So sebelom aku buat tuh, ada sesi training degan akak aku.... dah siap aku post sikit gbr kat FB, member aku suka plak, dia nak try order sikit sample aku tuh... So dialah org pertama jadi customer aku ( Thanks Umee)...

Dah ada sedikit pengalaman, masa untuk buat order yg 100 biji tu. Mula-mula agak frust sebab apam tu xnaik, tapi lepas tuh naik cantik jer... so Alhamdulillah.. menjadi... Thanks kak Hasnah

Buah Manggis

Buah Tembikai

Buah Oren

Buah Kiwi

Buah Strawberi (tak berapa nak menjadi)

Order 100 Biji dari kak Hasnah ( Tema Buah-Buahan)

Next order this coming 5th of July from Umee

ViSiT ViA Da LiNe