TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Saturday, December 4, 2010

It's MAHA 2010


Apa yang best kat MAHA?
(oh lupa lak, MAHA tu short form kepada Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism.)

Aku ingatkan, aku xperlu la nak pergi benda2 camni, sebab jauh dari tempat aku. Tapi my bos said, I need to go there, fuhhhh merempit lah aku nampaknya. Nak sampai kat sana tak ada masalah, tapi dah sampai sana, sangatlah payah nak cari parking (walaupun aku naik moto jer hehe)

Besar sangatlah MAHA ni, tak larat aku nak jalan2 seluruh tempat. Aku sempat pergi Dewan A (GLC), Dewan B (Local Companies) & Dewan D (Agro Bazaar).

Sambil wat keje, sambil2 tu shopping la sikit2

Kuih Cincin Sarawak (RM4)

Air Minuman Hijrah (RM2 - 3 botol)

Gula2 Lada Hitam (RM3.20 sebotol, percuma lada putih haha)

Satay Marinade (RM2)

p/s: Karipap & Samosa Ayam xde gambar, sebab aku dah makan abis hahaha

Wednesday, December 1, 2010

Baru jer

Assalamualaikum...

Teringat aku pada suatu ketika dahulu... tahun lepas...

Baru hari ini aku bertindak... Moga belum terlambat...

Wednesday, November 24, 2010

If perfect is What ur Searching Then Just stay The Same

Just The Way You Are - Bruno Mars

Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying

She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me do I look okay
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her nails, her nails
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful
And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking
If you look okay
You know I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

---------------------------------------------

This lyrics sangat2 inspired aku, bukan sebab aku bajet jadi perempuan yang kena puji itu, atau feeling2 punya suara macam Bruno Mars. Tapi the sentence keep motivating me to believe in myself... I quote it again;

Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for

Then just s
tay the same

p/s: aku tetap konfiden update blog dari komputer opis, why? because I'm amazing, just the way I am (^_^)v

Tuesday, November 16, 2010

Esok mau buat apa

Salam Aidiladha... [Dengan confident aku update blog dari komputer opis hahaha]

Apa plan korag untuk raya aji sok?? perghhh mesti ada yang dah balik kampung kan... dah siap2 barang nak raya... of course ler aku jeles, sebab aku tak balik kampung pun... ni dah tahun ketiga aku tak balik kampung untuk raya aji... tapi no hal lah, kalau raya puasa merasa jugak aku menangis kot hahahaha...

Tahun aku tak tahu nak buat apa, but one of my friends ada ajak datang rumah sok, yeayyy makan2!!... maybe tu je lah program aku sok...

Sebelum ni memang ada yang ajak aku balik kampung dorang, tapi ye fulus tiada... raya kat KL je la... huhu

Sekian je lah post aku kali ni, takde idea dah nak suruh jari aku ni menari. Selamat Hari Raya yer...

Saturday, November 6, 2010

Tentang Aku dan Bukannya Kaw

Salam semua.... [perghhh macamla ramai orang baca blog aku ni]

Aku ada 2 stories... [tapi aku simpansatu untuk minggu depan hak3]

Meh aku citer benda yang xde pekdah tapi syok woooo hahaha adakah kamu punya facebook?? Aku? mestilah ada hehe dan jika kamu punya facebok, pasti kamu melihat ada banyak [sangat] application dalam social network itu. Ada games, quiz etc.

Games aku adalah jugak cuba [bukan farmville ye, belom cukup gigih lagi haha] setakat main bejewelled blitz sajork hahaha

Pastuh adalah jugak application lain. 'Siapa anda dalam citer Heroes', 'Watak anda dalam DOTA-All Star' etc. Tadi aku baru cuba satu application 'which of the 7 elements are you?'. Resultnya:

~ Shadow ~
You tend to be by yourself, but you love to be around people. You feel the need to protect those around you. When Threatened you don't defend, just wait silently for their attack. You feel at home in the darkness. You are misunderstood, and at first glance some might think you are a bad person, or mean, but your heart is pure. People have a hard time looking in your eyes, your gaze is intense and they feel as if your burning through their soul. Those who know you love you, but any are afraid when your angry.

Merujuk perkara yang di atas; ayat pertama & kedua tu kira betol lah. No 3 tu kureng tepat, selalunya aku dulu yang belasah sapa2 yang kaco aku [hahaha yeye o jer]. yang lain tu boley la kot.

Kadang2 ada tepatnyer benda ini, tapi harus diingat jangan percaya 100% benda2 camni okeyh! Untuk motivasi diri okla, nak tengok kelemahan yang kita leh baiki. Lebih kurang cam horoskop jugaklah kiranya tapi dah lama sangat aku xbaca horoskop huhu

Oh ya, thanks encik Google for lovely pics

Thursday, October 28, 2010

Begini Kisahnya...


Begini kisahnya...

Dulu dia ni sangat bersungguh ajak aku duk sekali dengan dia. Aku bagitau, boleh jer tapi aku sewa bilik tu nanti dengan adik aku sekali. Aku rasa dia desperate sangat nak cari housemate, sebab previous housemate tak bertahan lama pun.

Housemate pertama dia dah balik Puchong, lebih selesa duk Puchong katanya. Housemate kedua pulak, lari camtu jer (bukan lari tapi dia halau) atas sebab amik 'harta' dia & yang merugikan, tak bayar sewa bilik terus untuk sebulan tuh.

So timbul lah rasa kesian aku kat dia, aku decide untuk stay lah kat umah tuh. Dia offered, RM210 include air & letrik also the astro. Maka July 2010, aku pun bayar la duit sewa tapi tak masuk lagi sebab aku nak kena punggah barang2 aku kat umah lama. Dalam seminggu jugaklah aku dan adik aku pindahkan barang (al-maklumlah naik moto jer, malas nak susahkan kawan2 pinjam kereta)

Tapi sekarang ni aku nak sangat2 keluar dari umah ni. Atas sebab:

1. Mula2 dia simpan remote control astro dalam bilik dia.
2. Pastuh dia locked channel Citra dengan Sukan.
3. Dia siap cabut cmart card dari decoder astro.
4. Dia letak balik remote kat luar & pasang balik smart card tapi....
5. Dia locked channel AXN pulak.

Kesimpulannya, dia taknak aku tengok tv lah tuh, dan aku langsung tak tahu sebab apa dia buat hal. Duit sewa bilik, tiap2 bulan aku bayar & tak pernah pulak aku amik barang dia. Cuma bab makan tu adalah, tapi itupun share, kadang2 aku beli pun dia ada jugak makan or minum. takkan jadi isu kot???

Aku ni bukan lah jenis jahat sangat nak perdajalkan dia. Tapi kalau dah macam ni dia buat aku, aku pun boleh hilang sabar. Dah bijak sangat kot nak buat action camtuh tanpa bagitau sebab? Dah tak ada mulut dah nak bercakap? Kalau macam tuh aku keluar umah ni nanti senyap2, biar ko tak tau pun aku dah keluar, aku pun reti gak main 'silent treatment' ni

Sesungguhnya, tiap kali aku balik kerja sangat muak tengok muka ko yang konon tak ada masalah. Pasni kalau ada masalah, jangan carik aku. Anggap aku ni tak pernah wujud dalam kamus hidup ko. Apa ko ingat ko lagi tua dari aku ko boleh buat ikut suka hati??!! patutnya bijak, diplomatik, tolak ansur. Ni bodoh tak bertempat!!

Sunday, October 24, 2010

Mencari Kerja?

Only 0ne week before this October end... I'd never update my blog about my job but I guess I will...

Monday would be my last day in Office [Recruitment Consultant]... only 4 months?! bukan aku yang berhenti tapi my company nak narrow down sebab financial crisis... or should I say 'nak bankrup'... Oleh itu, aku terpaksa cari kerja lain [dalam masa sebulan]

There's a lot of thing I learn in this company... hari2 aku tengok CV/ resume orang but 98% oil & gas background... macam2 format aku tengok dan hanya satu jer aku tertarik... sebabnya kemas dan mudah dibaca... aku pun ubahlah sikit2 aku punya resume tengok kesesuaian...

Apa yang aku nak story, bukan pasal kerja aku... tapi lebih kepada how I find the job... ada banyak cara untuk cari kerja by newspaper ker, online ker ataupun suggestion from kawan2... bila aku diberitahu yang company akan shut down, maka sibuk lah cari kerja lain...

Dulu aku selalu jugak baca newspaper untuk cari kerja, sekarang jer kurang sebab dah ada kemudahan internet, aku browse jer... dari newspaper actually bagus sebab kita boleh direct contact dengan person yang iklankan jawatan kosong tu... tapi harus beringat, untuk certain iklan yang sangat simple, kenalah rajin bertanya, risau company tipu...

Melalui Internet pulak, ada banyak website yang boleh dilayari, terpulang kepada kita nak cari... bagi aku antara website yang aku selalu buka adalah Jobstreet. of course kena register then you can surf the web untuk cari kerja... tapi harus patient kalau guna web ni... sebab certain company yang gunakan web ni jarang nak follow up dia punya iklan... for example, aku dah apply 40 jawatan kosong sekitar KL [dalam tempoh sebulan], dari application tu korang akan nampak status permohonan korang tu 7 'Unsuccessful', 2 'In Process', 3 'Under Consideration, 3 'Kept for Reference' & the balance 'New'/ 'No update'... kadang2 tu down jugak tengok status ni, sebab dah lama apply but still tak ada perubahan... at least kalau dorang dah view aku punya CV pun dah kira Alhamdulillah... aku pernah kena pernah sekali jer kena panggil untuk interview i.e. kerja yang aku bakal berhenti ni...

Next website would be Mudah... actually website ni banyak function, tak semestinya untuk kerja jer, nak cari umah, kereta, motor etc pun boleh jugak... kat sini pun aku dah banyak apply... aku baca iklan its either aku call company to atau just sent my resume kat email yang dorang bagi... percentage is much higer when you call them rather than emailed... so far aku dapat 2 panggilan interview dari company yang advertised kat website ni... Alhamdulillah, sekarang aku tengah fikir which one yang aku akan masuk...

Ada banyak lagi website cari kerja, aku just cerita 2 ni jer sebab aku selalu cari kat sini jer... so bagi yang nak cari kerja, rajin2kanlah explore... jangan give up!! rezeki kita Tuhan dah tetapkan, terpulang pada korang camne nak usahakan...

nah sedikit senarai laman carian kerja:


P/s: If you want, just browse the company's website & sent ur resume via email [selalunya untuk company yang well-established like Banks] atau pun via recruitment agencies

lagi senang, gi tanya encek GooGle - type 'Cari Kerja' - then results ada banyak website

Saturday, October 16, 2010

Tukar template Blog

Salam semua warga dunia!!!!!!!!!!!!!

Semalam aku baru post update, after that.... apa yang aku post tu xcantek... alignment lari!! demnnnn

So dengan kegigihan aku hari ini, aku pun mencari la layout yang baru... banyak jugak yang menarik... sampai rambang maa kau nak pilih... last2 aku pilih layout ni, sebab nampak nice sangat2... [adik aku pun agree dengan layout ni]

**apa guna layout menarik, tapi jarang update!!! [errrkkk menampar diri sendiri]

Friday, October 15, 2010

Makan2

Ada 15 hari lagi untuk aku mencari kerja baru... (mesti pelik kan, dah ler tak post update pasal kerja, tetiba nak tulis nak cari kerja)... Pasal Kerja nanti aku cerita... That is not the best story at the moment...

Dalam aku cuba menggagahkan diri melawan segala kepayahan, aku turut merasa kebahagiaan. Persekitaran aku, pasti ada yang memberi sokongan. Thanks friends... Korang memang TERBAIK!!!! So aku terus berdiri, berlari dan berjuang... InsyaAllah.(terus teringat lagu Maher Zain)...

Apa yang baiknyer, mood aku sepanjang minggu ini. Asyik dating jer hahahahhaha jiwang karat lah aku ni... lantaklah aku kot, bukan aku tunjuk depan korang ekekeke

Minggu ni jer aku merasa makan kat tempat2 yang best... bukan sebab hidangan nya yang menarik... tetapi sebab bersama si dia... hehheehehe

Ni Gambar time kat Restoran kat Kampung Baru (Serius aku tak ingat nama kedai tu, hanya tau design restoran tu macam kapal)

Ni pulak time tunggu giliran kat Sushi King (Jusco AU)... time ada promotion, thats why we choose to eat there hehehe

Thursday, October 14, 2010

Cintan

Bukan nak story pasal mi Cintan yer......


Shud I say I'm Happy?! loL.............. of coz I'm Happy!!!!



Why??

B'coz I'm attached hahahahahaha dan jugak My BFF; Eddie pun dh jumpa cinta hatinya jugak hahaha only selang satu minggu jer kami bertemu jodoh huhu

Dengar cerita, dia pun tengah bahagia sekarang... aku kiranya nak tumpang bahagia, tapi aku pun tengah bahagia, so xyah tumpang la [hahaha apa ntah aku tulis]...

Semoga kekal yer,

~Me & S~
~Eddie & A~


*gbr extract dri encik Google huk3

Monday, October 11, 2010

Assalamualaikum...

Dah masuk bulan baru pun aku still takda benda nak update... nak citer pasal apa pun aku xtau... mungkin pasal kerja aku yang so-so, (kadang2 bosan gak)... atau pasal aku yang perlu mencari kerja baru (sebab company nak narrow down...) itu akan ku ceritakan kemudian.... Apa yang aku mahu share, it's about my life... sambil hayati lirik lagu ni hehehe

Hanyut - Faizal Tahir

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu

Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja


Saat mata terpejam

Hanya kau ku terbayang

Menghapus semua segala rasa di jiwaku


Saat mata terbuka

Kamulah yang pertama

Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu


Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu

Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu

Bagaimana ku nanti

Bila tiada mengganti

Yang ku ada hanya kamu saja


Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti

Bila tiada mengganti

Yang ku ada hanya kamu saja


Bagaimana ku nanti

Bila kau tak di sisi

Yang ku ada hanya kamu saja


Just take The Red Text.... dedicate to someone....

143 deeply & sincerely...

Sunday, September 12, 2010

HaRi RayA KamI




Tahun ni, kami buat record lagi... keluar bersama anak2 buah... seperti tahun2 sebelum ni jugak (kalau anak buah balik beraya la)...
Raya kedua, sekitar jam 5 petang Anjang, Alang, Ateh, Achik (aku), Usu dan anak buah (Faiz, Apiz, Miza, Aisyah, Ayu, Mayrah) menziarah umah sahabat aku... selepas tuh pergi pulak ke rumah jiran sebelah... selepas puas berjalan, kami pergi ke pusat bandar...

Apa yang ada di pusat bandar??? ada Funfair... hahaha

orang sibuk beraya, kami sibuk ke funfair plak... hehe ye la bukan selalu dapat berlibur dengan anak buah... once a year... kita orang main langgar2 kereta, merry go round, rocket, columbus then semua permainan yang ada kat situ...

Balik dari funfair, kami tidak terus pulang ke rumah... kami ke KFC pulak hehe Ateh yang belanja huhu huge meal I guess...

Sampai di rumah kami singgah ke sebuah rumah jiran (sebab petang tadi mereka tak ada)... kat rumah pulak kami bermain UNO ramai2 ehhehe... itulah Raya Kedua Kami hehehe

Selamat Hari Raya Semua........
video

Friday, September 10, 2010

Persiapan Raya

Jam sekarang pukul 4.05 pagi.... mungkin ramai yang dah tido, atau masih lagi bersengkang mata untuk sambutan 1 Syawal esok hari...

Bagi aku pulak, norma untuk aku berjaga sehingga pagi raya, kerana sudah pasti ada saja kerja yang harus dibuat... Tahun ini memang seronok untuk balik beraya di kampung... Kenapa?? sebab semua ahli keluarga berkumpul di kampung halaman... Pagi ni aku nak story sikit pasal persiapan aku (sebetulnya kami) untuk raya tahun ini...

Pasal aku:

1. Zakat fitrah - dah settle plus aku tolong bayarkan untuk adik aku sekali...
2. Baju Raya - tak ada... (tak siap) hehe no hal, sebab baju tahun2 sebelum ni masih elok & baju abang2 aku pun ada jer...
3. Kueh Raya - aku buat sebiji jer, tu pun kakak aku yang keluarkan belanja :)
4. Duit Raya - selalu aku harap2 sedara aku yang bagi kat aku, tapi tahun ni aku bagi kat anak2 buah aku...

Pasal Kami:

1. Halaman Rumah - Dah cat & dah kemas... siap ada stage untuk catwalk lagi... (nanti aku upload kan gambar)... adik beradik aku sangat2 gigih decorate tahun ni...
2. Ruang Tamu - Ada langsir baru & sarung kusyen baru :) tema masih sama seperti tahun lepas; kuning, Hijau & Coklat...
3. Pelita Raya - Adik aku dah buat guna tin aluminium... untuk anak2 buah main bunga api...
4. Kueh & Biskut Raya - Tahun ni meriah dengan dengan kek jer (kakak aku buat 2 jenis, kakak ipar ku 5 jenis, aku sebiji & abang aku 3 jenis... )
5. Projek Kelupis - Alhamdulillah, tahun ni rezeki masuk lagi... semua bertungkus lumus menyiapkan tempahan orang... tahun kedua kami berniaga kelupis untuk Hari Raya (click sini untuk kelupis raya)

Itu jer mampu aku coretkan kali ini... apa yang penting Ahli keluarga bersama berhari raya & aku diizinkan Allah untuk meraikan bersama mereka semua...

Got to go guys... ada biskut harus aku buat pas ni...

Monday, September 6, 2010

Berbuka Di Desa

Salam Ramadhan....

Dah 3 Hari aku berada di kampung halaman... Suasananya, totally berbeza... kalau di KL, aku berbuka dengan kueh mueh atau nasi ayam atau laksa.... tapi di kampung hidangan lagi meriah... thats why i like kampung... dan aku mesti berselera untuk berbuka...

Meriah dengan hidangan... meriah jugak dengan ahli keluarga...

Inilah juadah berbuka kami untuk hari pertama di kampung.... yup ada ABC, Kerang masak Sos, Puding honeydew, Popia, Canai, Sayur Bendi, Ikan Masin, Nasi Putih hehehe ada 9 orang dalam rumah....

Hari ni 3 orang lagi akan datang ke rumah, my brother, nephew & niece.... Then, hari rabu another group sampilah ke malam raya nanti....

p/s: ada seminggu jer nak bersama ahli keluarga... dont' want to miss this opportunity...

Sunday, September 5, 2010

Puasa September


Salam Ramadhan!!!!

lambat sangat nak update blog... busy jer memanjang [padahal kekeringan idea]...
banyak benda nak story ni... maklumlah raya nak dekat... aku dah kat kampung pun, rindu sangat ngan kampung... nak story pasal ramadhan kat sini, persiapan raya, pasal family etc...

ehehehe... sabar yer....

Friday, August 20, 2010

Sesekali Ramadhan

Sesekali berbuka dengan hidangan meriah pun seronok jugak, bukan selalu....
Semalam aku berbuka degan sebiji Kurma & secawan air masak jer... Agak malas untuk makan huhu...

Ari ini balik kerja, aku direct pergi Bazaar Ramadhan depan rumah aku tuh... mula2 buat window shopping dulu, dah kenalpasti baru borong hahaha

ABC = RM2 sebungkus (3 gelas - lebih kurangla)

Kueh (Kaswi, Apam Pisang & Keria) = RM2.80

Laksa Penang = RM3

Buntut Ayam = Secucuk RM1 [xde gambar sebab aku dh makan hehehe]

Alhamdulillah........

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan yang Istimewa


Salam Ramadhan....

Selesai sudah hari pertama puasa. well seperti tahun2 sudah, berbuka ala kadar jer. tapi tahun ni ada satu keistimewaannya. Mesti takkan lupa sampai bila2.

1 Ramadhan bersamaan 11 Ogos
Tarikh yang paling menarik dalam hidup aku.... My Birthday tahun ni, jatuh 1st day Ramadhan... Celebration pun ala kadar, seperti menyambut bulan puasa jugak... takde nak buat apa2 parti pun...

Dah meningkat usia aku ni, tapi xpernah membesar pun... hehe... yang aku tahu ada perubahan dalam diri aku (aku rasa lah kot)...

By the way thanks for all the wishes via sms, ym & facebook.. really appreciate it... may Allah Bless all of you...

Amin...........

ViSiT ViA Da LiNe