TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Saturday, January 31, 2009

Taman Rimba Komanwel

Guess what, me, my brother together with Ina and Ira going to adventuring ourselves to Rawang. 24 January 2009 witness us take a Metro bus (no 43) in collaboration with waterfall chronicle.

video

berangkat kami sekitar jam 10 pagi dari Raja Laut. Sampai jer bas Metro 43, kami trus naik. mengharap sampai segera ke destinasi. Kami duduk agak berjauhan lah jugak di dalam bas. tapi masih tahu akan kedudukan masing2. Sepanjang perjalanan, aku memerhati sekeliling kerana bimbang akan terlepas dari destinasi kami. Ini kali pertama kami ke sini. Hanya mengharapkan panduan dari Ira. Ira pun tahu tempat ni sebab terbaca di dalam naskhah Remaja.

Agak lama perjalanan ini, aku sudah terhangguk2 di dalam bas (mengantuk lah tu). Kemudian aku terpandang 'signboard' bertulis Taman Rimba Komanwel dan Hutan Lipur Sungai Kanching. which one agaknya, Ira tak pula memberitahu aku yang mana satu arah tuju. Aku tunggu je lah. Walau kami berhati2 melihat keliling, kami terlepas jua perhentian yang sepatutnya. Berjalan kaki menuju ke destinasi. Agak penat, tapi deru air yang mengalir menguatkan azam kami untuk ke sana.

Sesampai kami ke sana, mata meliar mencari di mana agaknya pejabat tempat bayaran masuk. setelah 10 minit berlalu, kami bercadang masuk saja ke tempat itu. Sememangnya dingin, tapi menyegarkan. Pada mulanya kami berhenti di tapak perkhemahan di situ. aku dan adik ki tak puas hati, kerana matlamat asal Air Terjun! akhirnya Ira dan Ina akur. Kami melangkah lagi.

Beberapa minit kami jelajahi hutan ini, makin menarik pemandangannya. Hijau di sekeliling. Kami berhenti seketika untuk menjamah makan tengahari (disediakan oleh Ira dan Ina). Bercadang untuk berteduh di situ saja, dan terusan bermandian di sana. Kedegilan aku dan adikku terserlah, kami mencari lagi 'waterfall'. Mulanya hanya adikku yang mencari. Aku mengambil alih setelah ku rasakan amat penting untukku menemukan air terjun itu.

Hampir saja aku mengalah, aku terdengar deras deru air yang jatuh. terpang ke arah kiri ku, Putih jernih yang mengalir, putih susu yang deras jatuh memukul batuan. Ha!! air terjun!!!! hahahaha aku temui, sebagai bukti, aku menambil gambar tapi hp ini agal merakam walau satu shot pun. lantas aku merakam video je lah. balik ke tempat kami menyantap juadah, girang sekali aku menunjuk video pada mereka. Dengan semangat berkobar2 kami serentak setuju untuk mandi manda di sana.... Yahooooooo!!!!!!!


Memang segar dan nyaman. Apa lagi, berbekalkan hp Ira, kami begitu gelojoh mengambil gambar masing2 sebagai kenangan. Seterusnya, apa lagi kalau bukan mandi!!!!!!! fuhhhh memang sejuk.... tapi seronok sangat.... Aku sesungguhnya benar2 menghargai kecantikkan alam semulajadi ini... Subhanallah..... tak perlu aku cerita semua pasal seronoknya kami mandi...
nak tau macam mana, kena lah rasai sendiri....

tepat 4.30 kami berangkat pulang. Sesampai kami di pintu masuk, terdengar 'makcik' memanggil. Rupanya officer kat taman ni. hehehehe kami bayar masuk setelah puas kami masuk hahahaha memang lucu. terusan kami menunggu bas untuk pulang ke rumah. Apa lagi yang difikirkan kalau bukan katil tempat peraduan..... hehehehe

Memory best!!!!!


Ira dengan post maut before bermandian... padahal kesejukan sudah.....hehehehe

Man nak jugak posing kat waterfall... this my brother.... hehehe tetiba je join kita orang....

Ina mesti nak jugak.... pas ni terus lebur kena air terjun.... hahahahha

dan Aku mesti ada satu gambar gak.... hehehe walaupun xberapa nampak.... janji ada.....

di sebalik air terjun.... just nice n refreshing..............

Monday, January 26, 2009

Dragon Fruit



Chop, this is info for all of you...



My first time to eat this fruit... the first bite, uiks "takde rase pun..." but the second bite i can taste the sweetness... hehehe dragon fruit; also known as sweet pitaya... this kind of 'cactus' usually can be found at Mexico, Central & south America... also can be found in South east Asia... by mean, Malaysia also cultivate Pitaya.



Here goes the Nutritional information

Dragon fruit served at a hotel in Xi'an Red Pitaya, ready to eat

The typical nutritional values per 100 g of raw pitaya (of which 55 g are edible) are as follows:

Water 80-90 g
Carbohydrates 9-14 g
Protein 0.15-0.5 g
Fat 0.1-0.6 g
Fiber 0.3-0.9 g
Ash 0.4-0.7 g
Calories: 35-50
Calcium 6-10 mg
Iron 0.3-0.7 mg
Phosphorus 16 - 36 mg
Carotene (Vitamin A) traces
Thiamine (Vitamin B1) traces
Riboflavin (Vitamin B2) traces
Niacin (Vitamin B3) 0.2-0.45 mg
Ascorbic acid (Vitamin C) 4-25 mg
They may change subject to cultivation conditions.

The fatty acid compositions of two pitaya seed oils were determined as follows:


Particularly red-skinned pitayas are a good source of Vitamin C.
Pitayas are rich in fiber and minerals, notably phosphorus and calcium. Red pitayas seem to be richer in the former, yellow ones in the latter.
The seeds are rich in polyunsaturated fatty acids, and in particular Red Pitayas contain very little saturated fat.
Pitahayas also contain significant quantities of phytoalbumin antioxidants, which prevent the formation of cancer-causing free radicals.
In Taiwan, diabetics use the fruit as a food substitute for rice and as a source of dietary fibre.
Pitaya flesh is easy to digest. It supposedly increases excretion of heavy metal toxins and lowers cholesterol and blood pressure. Eaten regularly, it is credited with alleviating chronic respiratory tract ailments.

End of info hehhehe

Sunday, January 4, 2009

Kena Ragut Lagi!!!!

Apa dah jadi? I'm asking to the people of KL... maybe bukan origin KL but still, it always happened here; KL. My friend just kena ragut tonight. She loses her handbag. Dalam handbag dompet ngan cellphone. Blimey! berepa banyak kerugian tu. What a stupid and non-civilization people. I'm so sorry Ina, I could not help. I know............. It's all like this....



Aku baru je lepas hantar my brother to Stesesn Putra Wangsa Maju. He's going to Bangi; his campus because tomorrow have a class. Dia tumpang tidur kat rumah aku semalam. Semalam aku, Ina dan dia pergi ke Uptown.



So today, he's going back already. After 'escorting' him, I proceed to AEON Jusco Wangsa Maju. There, I meet Ina and her friend; Wan. Mula2 Wan nak tumpang tidur kat rumah aku. But then, dia dapat tahu his friend ada tinggal berdekatan; TAR Villa. So he decide to overnight kat rumah kawan dia tu lah. We waited for his friend to came over kat Jusco. Jusco; the place where me and my classmate selalu lepak. Bukan sebarang lepak, lepak berinformasi. Kat sini lah kami selalu buat assignment kami yang bertimbun2. Ina selalu jugak lepak bersama aku kat sini, dan sudah pastinya bersama Ira, Yana, Kayrul dan juga Zul. Tapi malam ni, Ina sekadar singgah di Jusco untuk menghantar kawannya tersebut ke Jusco. After Wan's friend datang, we (me and Ina) decide to go back. Aku lah yang kena hantar Ina ke PV10, since Ira dah menunggu di rumah. So, I said; why not. Lagipun memang aku nak ke sana, nak hantar motosikal Yana yang aku pinjam pagi tadi.




This is the horrible part of the story. Malas nak cerita panjang2. Aku straight forward cakap, handbag Ina kena ragut on the way nak ke PV10. That scene terlalu pantas. Aku memang tak perasan. Kejadian berlaku berdekatan dengan JPJ Wangsa Maju. Keadaan aku panic, Ina lagilah. Aku tak sempat nak cam no pendaftaran motosikal peragut tu. Yang aku nampak, 2 orang lelaki. Melayu, yakini Ina. Aku cuba nak kejar. Tapi malangnya, aku bukan reti bawa motosikal laju2. bawa 100 pun aku dah agak cuak. Kena pulak tang corner, Ina boleh goyangkan badan aku; sebab nak suruh aku cepat. Gila apa? Kang accident apa cerita? Aku try gak follow. Aku suruh Ina perhati ke mana arah motosikal tu pergi, kerana aku ni rabun malam. Kesudahannya, peragut terlepas begitu saja (dunia ni jer, akhirat korang tak lepas). Seriously, I cannot do anything, I wish that I can ride just like my brothers, Yana, Zul or Kayrul. For sure aku dapat kejar. Rasa useless sangat bila dengar Ina menangis. Baru 4 hari berada pada tahun baru, dah ada kenangan pahit. This is my third experience kena ragut. Cuma ni aku agak cuak sebab aku atas motosikal, second sebab ada orang lain bersama aku. Tiga2 kes berlaku kat Kuala Lumpur. Why? terlalu susah sangat ke hidup ni, sampai perlu meragut, merompak dan mencuri. Adakah kerana orang tak nak terima bekerja 'korang' buat kerja ni? atau sememangnya 'korang' tak pernah terfikir alternatif lain untuk cari duit?


Nak je aku doakan agar mereka dapat balasan dari Allah. Accident patah tangan ke, kena serang penyakit ke. Tapi for what? puas hati ke aku nanti? Sememangnya kat dunia wujud manusia begitu. Sedang aku pun tak begitu sempurna. Ada baiknya aku doakan aku mendapat hidayah dariNya. Doakan kedamaian dan ketenangan jiwa. Tapi siapa aku untuk berkata2. This incident really buat aku sedikit trauma. Aku ibarat tidak mampu untk mempercayai orang di sekeliling ku lagi. Seperti ada mata2 yang memerhati gerak laku ku dan menunggu peluang untuk menyerangku. Takut?? mungkin ya atau tidak. Cuak?? entahlah, mengapa perlu aku cuak. Aku percaya ada hikmah di setiap kejadian. Kebaikan dibalas ganjaran. Dosa yang aku buat, mesti ada balasan yang bakal aku terima (sama ada di dunia mahupun akhirat sana).

I'm very sorry Ina. Because of me, you lose your cell phone, all of your paraphernalia in your purse.

Saturday, January 3, 2009

Selamat Hari Lahir Sayangku

Agak lewat, tapi aku nak tulis jugak...

hari ni hari Sabtu, hari ini hari jadi dia...

Dia yang ku suka,
Dia yang ku sayang,
Dia yang ku rindu,
Dia yang ku cinta...

Tepat jam 12 malam... aku tak anta mesej burfday padanya...
tapi aku bagi voice sms je.... aku nyanyi, nyanyi dan nyanyi....
agak byk juga lagu yang ku nyanyikan...

bila lah agaknya si dia menjadi milikku....
pasti bahagia yang kurasakan....
hatinya tetap miliknya....
tiada paksaan dariku....

'maafkan aku kerna menyintaimu, maaf jika ku tak padan denganmu... tapi ku berjanji, kau juwita hati, akan ku jaga hingga akhir nanti... maafkan aku kerna memujamu, maafkan aku yang terlanjur merindu... di dalam hujan renyai, aku mengintai langit, mengharap engkau akan setuju.... mencintai aku...' -Coco-

Buat tatapan Ucu di sana,
Ciq jatuh hati dengan kewanitaanmu...
pada malam yang sempurna, terpegun Aciq terpesona,
keanggunan lembut bicara...
Ciq ucapkan sepenuh jiwa,
Selamat Hari Lahir Farhana....

Friday, January 2, 2009

Assalamualaikum......

Welcome 1430Hijrah and also 2009...

New journal for a life...... Hope that everything will be just fine... not to put too high hopes (very tired of dreaming)... Just hope that everyday is a lucky day lol.....

ViSiT ViA Da LiNe