TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Thursday, February 26, 2009

Respon to 'Sepi' - Sapa itu Teman...

Bila kita keseorangan,
Bukan kita tak berteman,
Bukan jua bersendirian,

Tapi...

Akal yang sejengkal itu Teman,
Ilmu di dada itu Kawan,
Imanyang kukuh itulah Sahabat...

this is what my closest fren use to text me... seperti ungkapan yang menandakan dia akan pergi jauh dari aku.... bersediakah aku? smemangnya untuk kehilangan seorang sahabat yang benar2 aku percayai adalah hakikat yang paling sukar untuk aku terima.... bijak benar berkata2, tapi itulah hakikat yang perlu ditempuh, bersedia atau tidak? BOLOS SAJA DINDING ITU!!!!

Jin Online

Dulu aku pernah gak post about this... tapi tak ada lah banyak sangat isi kandungannya.... this is the only online game that i play... jin online.... why i play this game? sebab dia menggunakan bahasa melayu.... (bukan aku xreti bahasa inggeris) it's something yang unik bila sesuatu yang diluar dari kebiasaan.... mgu lepas aku online balik game ni selepas agak lama aku tidak menjenguk character yang aku tinggalkan hampir 2 bulan.... 23 feb 2009 ada server baru yang dibuka... server tun mahmud... (dulu aku men kat server tun perak...) tengah aku syok men game, budak umah aku tertengok aku men.... pas tuh tertarik hatinya nak men jugak... apa lagi, trus register.... heheheh bukan aku ajak, dia yang nak.... sekurang2nya ada 4 orang budak umah aku yang men game ni.... tpai dorang ni lagi kemaruk dari aku... isk isk isk.... aku pun xmen game tu hari2... dorang plak yang lbey2... hahahaha ok brief explanation bout dis game.... before men kena register lu sebagai pemain.... kejap je process rgister tu.... then mula bermainlah... masuk kat bhgian malaysia punya, then pilih antara 3 server Tun Ali, Tun Perak atau Tun Mahmud (server baru).... pas tuh dia suruh masukkan id n paswod.... then kita akan create character... ada 6 character Pahlawan, Paladin dan Mage (lelaki dan perempuan..) namakan lah watak anda... dan anda sudah boleh bermain.... of coz anda diberikan 2 ekor jin untuk membantu anda... kira macam pengawal peribadi lah tu.... game ni berterusan sehingga anda mencapai tahap tertinggi.... main sepuasnya... malas aku nak cerita pjg... nak tau main sendiri... hehehehe

So dis are the characters, from left mage (male n female), warior (male n female), paladin (malen n female)

Antara Pedih dan Manis....

Semalam aku agak girang, maklumlah nak balik ke kampung halaman.... Balik ke Sarawak Yea!!!! tujuan ku hanya untuk pergi temuduga SPA... ada dua plak tu, Alhamdulillah.... so tepat pukul dua petang, aku minta tolong Din menghantar ku ke LCCT Airport.... berbekalkan terik mentari, kami membelah highway dengan sabar.... nak dijadikan cerita, 10 minit sebelum sampai ke terminal airport.... tayar motosikal (bhagian blakang) meletop secara tiba2... dan kesudahannya apa lagi kalau bukan accident.... terpelanting kami berdua di tengah2 jalan.... mujur tiada kenderaan yang lalu lalang pada saat tu... tiada yang parah atau patah... cuma 'scratch' dari siku sampai pergelangan tangan ajer..... pedih masih terasa lebih2 lagi dibakar mentari.... hah.. mula cuak aku takut terlepas flight.... kejadian berlaku sekitar 3 petang, flight aku pulak pukul 4.20.... takkan cancel plak kot....sedaya upaya aku menahan teksi.... Alhamdulillah, ada sebuah teksi sudi berhenti di bahu jalan.... thanks encik khaled.... sempat aku berkejar ke balai perlepasan.... dalam airplane aku hanya mampu menahan kesakitan.... sesudah sampai ke terminal airport kuching... aku menunggu plak bayang abang aku dan familinya.... sampai saja mereka, aku terus meminta untuk dihantar ke terminal bas... aku harus segera tiba ke kampung halaman ku; sibu..... tepat 7.30malam, aku berangkat pulang ke sibu... betapa aku derita menanggung sakit di dalam bas... menahan kepedihan yang teramat.... sabar aje lah... 2.30 pagi aku tiba di terminal bas sibu... aku menunggu kehadiran abang ku untuk membawaku ke rumah kesayanganku.... aku jadi terharu bila kesemua yang ada pada pagi itu, memberi perhatian sepenuhnya ke atas ku... luka ku di sapu ubat, di beri aku makan nasi dan ubat penahan sakit.... terima kasih kalian.... kalian lah tunjang hidupku.... ternyata hidup ini penuh suka dan duka, dan pasti belum pernah berakhir lagi....

Monday, February 23, 2009

Student Corner [2]

Hari ke16 (22 Feb) student corner dibuka... of coz ada pembaruan yg kita buat... agak byk jugak lah... menu pun kitaorg ada tambah... bukan ni fokus utama aku for the blog.... nak dijadikan cerita kalaulah kita put ourselves in someone else's shoe.... hurmmmm

selama ni aku dok pegi kdai makan org je kan... kdg2 komen sedap, dan kdg2 tu langsung xsedap.... apa pulak yang akan jadi bila org dtg kdai makan aku?? mesti ada komen baeeeekkkkk punyeeee dan ada plak yg "oklah tuh..." atau "ni nasi ayam ke, beras ayam?"....dan bila aku jadi 'waiter', its a bit difficult for me to answer dis question; "apa yg sedap?" err bukankah lain org lain citarasa? agak payah nak jumpe yg sekepala 'taste' dia.... so what do i do n say??? "sy xbley nak ckp which one yg sdap, but i can suggest the favorite dish yg org slalu order"... (tricky answer kan....) y? bcoz klu dia ckp xsdap, knapa org lain order??? huhuhuu

tapi aku dah biasa dah dengan komen2 org, walau sepedas mana sekalipun, aku tetap trima... kdg2 je mkn hati hehhehe kjap je lah.... wat per nak risau memanjang, br lg dlm bisnes, so byk benda nak kena blaja.... paling worst experience aku; sorg customer dgn lantang ckp, "ni ice lemon tea ke air limau, xmanis langsung...." errr time tu agak geram jugak aku, rasa nak tumbuk je mamat tuh... memang bajet hebat gile dia depan awek dia.... tp aku bley sabar lagi... so modified air dia, tambah lg BYK gula... (aku takut sgt sebab bukan mcm buat ice lemon tea dah, mcm wat gula plak... manis sgt bai) tapi bley plak dia ckp sedap... ui... memang xbley blah.... org lain pun pnah gak komen tapi diam2 sudey.... mamat ni seolah2 ni nk bgtau satu kdai.... kwn2 dia ok je minum air yg aku buat... memang saja nak cr mistake org tul....

masalah aku skang ni xcukup tpt duduk untuk customer.... so, kami knfirm akan lost customer klu tmpat penoh... hmmm nak wat camner, sebulan pun xsampai lagi nih....Insya Allah bulan depan tambah meja kot.... ckit2 r... (ala- ala diner dash lah).... pas tuh 2 ari lepas encik Saleh (lect aku untuk subjek professional selling) dtg ke kedai dengan cara yg tak diduga.... mula2 dia hantar wife dia kat kdai kita org.... wife dia pulak bijak menyusun kata dengan lontaran soklan yg berjaya melindungi identitinya.... tanya pasal bisnes camner lah, ada niat nak xtend bisnes ker, korang ni adik beradik ker, dan byk lagilah soklan dia.... pas tuh hujan pun turun rintik2... tak d prasan oleh kami, sebab asyik sebok buat keja, en saleh dtg ke arah wife nya membawa payung sambil tersenyum.... Ina prasan trus lari ke tempat aku malu... ish3... suma terkejut en saleh ada kat situ....ada2 jer encik tuh... katanya memang dah pakat ngan wife dari awal2.... tahniah lah kepada wife encik saleh... lakonan yg berkesan.....

dan ada satu lagi pengalaman best aku.... 3 ari lepas, klu xsilap aku.... ada org memerhati gerak laku aku.... aku rasa dia minat kat aku kot hahhahaha bukan aku perasan diri best, tapi dia dok perati aku berkali2.... tp bila aku balas balik, dia tgk tmpat lain plak.... klu btol kiraan aku, lbey dari sepuluh kali dia perati aku.... untuk kepastian, klu btol dia suka aku dia akan tgk aku lagi b4 dia balik... n guess what?? sangkaan aku btol!!! hahahha siap tersenyum pulak tuh... hahhaha tak sabar nak 2gu dia dtg lagi.... kali ni knfirm aku bg no fon kat dia hahhahaha

Ira plak dah 3 hari berturut2 buat char kuey teow mgantikan keyrol yg balik penang ari khamis lepas.... dia frust sebab api xnaik hehehhe nasib ler amatur lagi... hahahhaa plus dia jgak lah chef untuk nasi goreng..... yana plak balik n.9 sabtu lepas.... smpi pg isnin ni.... nextweek aku ngan ina plak yg xde... masing2 balk kpg.... hm... byk nya cuti... oppss terlupak plak, kami dh ada official apron hahahahaha kaler maroon... jauh import, dr sarawak kakak aku buat sendiri... thanks sis Aziah!!!!!!!!!! luv u......

Thursday, February 19, 2009

Bukan Superstar by Project Pop

Andai aku Pasha Ungu
Semua wanita kan memburuku
Bila aku Ariel Peterpan
Kau yakin ngefans karena gua keren

Sexy badannya.. Mulan Jameela
Cantiknya dia seperti aku
Giring Nidji sahabat aku
Dekat denganku.. dialah aku..

Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
Kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Andai aku Letto wis pasti aku wong jowo
Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kata orang ku mirip Glenn Fredly
Suara merdu, wanita jatuh hati
Namun semua itu hanya mimpi bagimu woohoo~

Jadi… semua itu hanya mimpi?
Ya iya laah… masak ya iya dong
Duren aja dibelah bukan dibedong

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kamu bukan super, kamu bukan setar
Kalo digabungin kamu bukan supersetarr..
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai
Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Wednesday, February 18, 2009

Rocket by Yuna

You’re like a rocket in my mind
That’s waiting to define everything about me no one knew
And you stick like a poster on my wall
As if you dont wanna move
I got no money in my pocket
Nobody to rock with but you
But you know me I don’t seem to roll
Somehow we managed to get through
People come and people go
And people gonna come some more
They pick a fight
But it’s alright
At least I get to see you tonight
Tonight
I can’t believe we almost got famous for nothing baby
You came the last minute of — to save me
I can’t believe we almost got paid for nothing baby
Cause even if they go away
I got the feeling that you’re gonna stay
It’s like I’m picking up a miracle off the sidewalk
Like kitten in the box
Don’t contemplate yourself, you say
Cause you’re all you’ve got
I’m a — and pathetic
At the same time unlike you
Baby you’ve got no move
And you think I’m good at what I do
People come and people go
And people gonna come some more
They pick a fight
But it’s alright
At least I have you home tonight
Tonight
I can’t believe we almost got famous for nothing baby
You came the last minute of — to save me
I can’t believe we almost got paid for nothing baby
Cause even if they go away
I got the feeling that you’re gonna stay
You’re like a rocket in my mind
Waiting to define everything about me
You’re like a poster on my wall
Sticking, don’t wanna fall
As if you dont wanna move

Bila Rezki Datang

Hanya nak melatih tangan aku ni untuk menaip.... aku terkadang berkata sendirian, kenapa aku tak sekaya dia... tak semewah dia... tak sehensem dia.... bila lah time aku nak 'naik'... asyik aku je yang 'duduk' bawah.... aku tak berusaha?? ye ker... atau ada orang yang main kotor.... lantaklah.. "ada aku kesah??!" (kadang2 kesah jugaklah...) aku selalu dok risau kan pasal kewangan aku.... sebab aku ni agak berboros berbelanja... lebey2 lagi kat food... tapi tak jugak 'membesar'.... mana nak besar kalau dok makan benda2 'berkhasiat'..... tapi kakak aku cakap aku ni pandai uruskan duit... aku pun tak tau tang mana.... ??? aku pun tanya dia kat mana dia tengok aku ni tak boros.... then dia cakap, time aku amik diploma dulu.... aku baru perasan, aku tak sentuh sesen pun duit parents aku... aku pakai duit ptptn jer.... kira hebat jugak lah aku wakakakaka.... tapi ada rahsia disebalik tuh..... selalu jugak aku ikat perut sebab tak cukup duit.... memang aku berjimat time tu... tapi sekarang? agak payah bila aku jejak kaki ke dunia 'liar'... duit ku mengalir macam air dah.... ari2 nak spent money.... selalu jugak aku berpuasa.... kadang2 terfikir rasa nak balik kampung je... bukannya nak best sangat pun kat sini (sori untuk penghuni asal yer...) tapi orang kata kat aku, "belom rezki nko, sabar je lah"....

begitulah ceritanya.... dengan berkat hidayahNya.... aku dan kawan2 dikurniakan otak untuk membuka bisnes... sekalipun kecil2an aje... cukup lah untuk duit poket... makan minum pun terjaga.... selama 10 hari berniaga, Alhamdulillah kami dapat capai almost 2 thousands jualan (bukan profit)... ujung bulan baru tau jumlah profit kitaorang..... ni orang kata rezki perniagaan... harap2 tak ada yang phd kat kedai kami.... naudzubillah....

latest news.... 2 ari lepas aku bukak mail... and i found out that ada panggilan interview.... from SPA negeri... agak terkejut jugak aku.... mula aku berkira2 nak balik kampung... bertemu keluarga dan tanahair tersayang.....takkan aku lepaskan peluang kali ni (dulu aku pernah kena panggil, tapi tak dapat pergi sebab tengah exam...) dan semalam kakak aku bagitau ada surat interview sampai.... ini pulak dari SPA 8... hurm... memang nak suruh aku balik kampung lah ni... bersyukur? sudah semestinya aku bersyukur.... bukan selalu rezki datang bergolek..... walau sekadar temuduga, aku tetap gembira.... diterima atau tidak, itu soal no 2 dan seterusnya.....

*pix by leon fabre & bob vader

Sunday, February 15, 2009

Crazy For NOTHING

Hmmm aku memang suka online gak, but still aku bukan sorang yang fanatik untuk online for 24 7... crazy about games, still aku suka gak main games, tapi just like online, not as games maniac.... guess what am I trying to say here, keburukan yang aku nampak pada dua benda ni kalau dah ketagih.... example aku ambil orang terdekat aku jer (kalau dia terbaca, sori kalau tersinggung, but it's true man..)

Here goes, I know this person; Ali bukan nama sebenar somewhere in october 2008 (if i'm not mistaken lah...) at first dia ni ok, walau agak banyak bercakap jugak... i believe he can't stop talking kot.... second day aku ajak dia pegi lepak cc untuk online since dia cakap dia kaki online gak... maka dengan itu berceritalah ali dari a to z pengalaman online dia.... the most i remember up until today, dia cakap dia dah main online games i.e knight online for 6 years.... from 'noob' sampai lah jadi terer... hehehe dia cakaplah.... next thing he found out that aku pun kaki games jugak, yup aku mengaku tapi tapi bukan games yang sama (aku main Jin online jer...) games online yang lain aku tak pernah main pun such as cabal etc.

That nite, he also told me a story about his 'high school musical' story hehehe tak ada kaitan dengan music actually... ali ni bukan main rancak bercerita tentang 'kehebatan' dia zaman sekolah dulu2... errr nak kata percaya pun agak susah (percaya je lah, amik hati lah katakan...) tentang betapa dia dikenali time sekolah dulu.... (ok2 aku paham ko ni budak tersohor).... agak mengalir jugak cerita si ali ni... kadang2 naik bosan aku dengar... but that is the last time i spent my time to listen to him..... fuhhhh tak tahan beb.... asyik dia yang rasa 'cambest' hahahahaha

hari makin hari, aku dah makin tak boleh bla dengan mamat sekor ni, masuk air kot... (aku baru je tau word 'masuk air' ni hehehhe) yup, semua orang buat dosa, coz ain't nobody perfect... tapi yang aku pelik why should we proud dengan dosa2 yang pernah dilakukan.... i just can't understand it... fine for me dia cakap dia smoking, aku dulu pun pernah gak smoke... pas tuh bole dia ngaku yang dia selalu gak minum arak.... uiksss biar benar mamat ni.... tambah lagi hebat, dia cakap dia memang selalu jugak main dengan budak perempuan.... Masya Allah... kalau dah buat dosa, kenapa nak gembar gemburkan.... dah siap bajet aku ni sekepala dengan dia... (kalau bab merokok aku ngaku pernah buat) yang lain tu mintak jauh....(kalau aku buat pun diam2 sudah, biar aku dengan Tuhan jer tahu...)

Paling aku sakit hati bila dia bawa perempuan masuk bilik aku.... shit man!!! memang bukan budak baik sangat, solat pun kadang2 aku tak buat... but at least i try to change.... tapi ali?? lagi menyakitkan bila dia selalu beli arak and minum kat dalam bilik.... oh come on, ingat bilik aku ni bar ke?? dah selalu memekak kat dalam bilik, apa kau ingat kau sorang je ada speaker?? adakah patut buat confession, bestfren dia adalah liquor n cigar... peneman tatkala sedih... frust sikit minum arak.... pas tuh perangai tak betol... budak umah yang pandai minum pun tak ada yang mengada2 macam tuh....

next up cerita pasal game pulak.... kat umah aku (umah sewa) semua penghuni boleh kata pandai main dota (Defend of Tower Ancient- warcraft)... beza cuma pada tahap skill kita orang je... ali ni pulak baru je berjinak2 nak main, konon nak join the group lah kan.... dan kami pulak said, why not? tapi agak pelik aku tengok bebudak ni, macam tak suka je ali ni main.... adakah sebab tak hebat?? hehehe tak tau, bukan aku cakap dorang yang cakap.... sebab kadang2 bila dia main game ni tak pakai otak, main 'redah jerrrrr'.... mati character padan muka....

sampai satu saat umah kita orang dipasang internet... aiyoh bingung sudah aku... worst thing has finally occured.... bukan aku taknak... just worried pasal bil letrik yang bakal melambung nanti.... pas tuh budak2 umah nanti mest makin berkurang.... makin besar lah beban kewangan... kita orang suma study lagi... aiyoh.... bila dah ada internet, maka pelbagai 'aktiviti' boleh terjadi.... ali ni pulak sebok jer promote dengan bebudak umah pasal knight online dia.... mula2 si jamel dengan latep berminat jugak (bukan nama sebenar hehehehe)... tapi last2 give up, sebab boring sangat... hanaya ali sorang jer fanatik dengan game tuh...

dari saat tu, dia mula menyendiri dalam bilik, main game online, download cerita dan online.... jarang jugak keluar umah.... sampai tak pergi kelas pun ada.... bukan aku nak bebel.... tapi dia main internet lama tahap gaban.... pernah sampai 2 hari tanpa henti (i mean komputer tak off)... yang paling aku tak tahan, dia boleh set kat game tu main sendiri pas tuh dia pulak tido.... "encik ali, lupakah awak itu laptop saya?? kalau melatop awak mau ganti ka???"

Insaflah wei.... sampai bila ko harus dibenci.... aku mungkin boleh tahan, tapi bebudak umah? sekarang pun dorang dah start pulaukan kan kau.... next time bukan pulau, jadi laut terus, tak nampak apa dah....

pics by pegasus photgraphic, iwamotos photos, blog de kenny, cda....

Saturday, February 14, 2009

Student Corner

Dah seminggu dah aku dan budak2 kumpulan aku set up a bisnes (aku, Ina, Yana, Ira & Keyrol). Bermula dari tarikh 7 Februari lepas. Kami memulakan bisnes bermodalkan sejumlah wang. Kedai yang kecil je. Gerai tepi jalan, hanya ada dua je meja makan. Boleh memuatkan sekitar 16 orang customer je. Keadaan kedai agak 'daif', hehehe bumbung yang tak lengkap ber'zink'. ada yang hanya ditutupi kanvas. Bisnes ni adalah projek kumpulan kami je. Ada tempoh sebulan untuk menguruskannya. Target sales pulak kena cecah RM5000 if we want to score for the carry marks. Permulaannya, very not sure as the target sales is too high to achieve. Tapi, as we have started the bisnes, yakin pulak kami orang boleh capai target tu. Untuk tambah meyakinkan, Zul dengan adiknya (Azli) join venture jual steamboat..... kita orang siap buat delivery service, tapi untuk umah2 kat situ je lah.... target utama kami student2 yang dok menyewa kat situ.....

First day, ada 9 orang memulakan kerja. start dari kul 7 pagi, persiapan dari umah. then up to tengahari, masak memasak pulak. pukul 3 kita orang kemas kedai n start bawa barang2 ke kedai. pukul 6 start bisnes dan saat tu jugak kita orang dapat first customer. Alhamdulillah... perjalanan hari pertama agak kelam kabut, still we can manage our 'corner'. the 'corner' consist of Yana (mrs crab... wakaka), Ina & Ira (Nasi Ayam producer and seducer hahaha), Keyrol (Kuey Teow Master aka encik gatal hehehe), Zul & Azli (Steamboat Tauke....) Aku (pembuat air paling 'bertauliah.. huhuhu)... yang turut membantu hari pertama, keyrul (balak ira), man (adik aku)... kedai tutup pukul 1.30pagi... memang hari yang memenatkan.... tapi puas....

Hari kedua kami kekurangan pekerja as keyrul balik suda ke tempat asal (actually dia singgah kl jap sebab nak jumpa ira setelah abis kursus kat maran..).... thanks ya keyrul for the help, really appreciate it.... maybe ujung bulan 2 ni dia datang lagi kot.... 'corner' kami tetap beraksi... kira macam cabaran baru lah..... jualan macam semalam gak....

Hari ketiga, ada lagi cabaran baru.... Man dah balik ke kolej nya... so, kurang sorang dah kakitanagan... tapi adik zul pulak yang datang membantu.... paling hebat, hari ketiga hujan melimpah ruah, pada awalnya... chaos jugak kita orang, dengan keadaan bumbung yang bocor.... semua menjadi kreatif nak tebat lubang2 tersebut huhuhuhu paling teruk kena, area aku (bahagian air) dengan tempat keyrol (k.teow)...

Hari keempat barulah kami bertujuh je yang bekerja sekuatnya.... hujan lagi...... tapi itulah dugaan berniaga.... dahlah ari ni kami berkejar2... balik kelas, aku terus shoot kedai n kemas2 barang kat kedai.... still we can survive... agak penatlah.... tutup awal sikit sebab esok kami ada mid-term test....

Hari kelima, paling lewat kami buka kedai.... aku pun tak tahu apa sebabnya.... malam ni preparation untuk menu2 tak buat banyak2.... tapi time ni lah pulak ramai yang order.... ira siap bawa periuk nasi and masak nasi ayam kat kedai tuh.... Alhamdulillah, rezeki masuk....

Hari keenam, aku lewat sampai ke kedai sebab aku dari damansara (nak cek laptop aku yang rosak).... sampai je kat umah, mandi jap, pas tu aku terus pegi keja.... ari ni adik aku datang dah... so ada lah pekeja tambahan... hehhehee

Hari ketujuh aku dengan adik aku lewat jugak, sampai mrs crab marah wakakakaka bisnes berjalan seperti biasa. just everyday ada new customer yang datang ke kedai. arap jadi loyal customer... Amin....

Banyak pengalaman yang aku dapat... maklumlah customer kan seribu satu perangai... ada yang ok, ada yang best, ada yang jujur, ada yang "ambil hati jer tu", ada yang macam sial.... hahahaha ops sori ter 'emo' lak..... seriously jangan kritik depan public.... nak kritik face 2 face sudah lah.... macam..........



Kalau nampak first pic tu, that is the place where we run our bisnes.... 2nd pic gambar depan student corner.... last pic tu kaunter kami (paling kiri, kaunter n.ayam, tengah steamboat, kanan k.teow)....


Lagak mrs crab tengah kira duit wakakaka actually tengah tulis resit untuk delivery....


Makcik kat kedai wakaka... Ira dengan Ina tengah menyiapkan delivery for Nasi Ayam.....


video
Penang mali!!! sebok je tengok kamera.... Char kuey teow satu!!! Keyrol!!! Yang ni aku ada amik video... tapi senget ler.... hehhehehe



Bajet hebat lah buat teh tarik (actually aku tengah buat neslo tarik ice)... sekali rasa, manis sangatlah bai.... but the customer like it.. ????? ikut suka korang ler....



Mr Steamboat (steamboat keras... hhehehe aku pun tak tau maksudnya dengan keras....) tengah busy buat order.... (sori aku enterprem jap kat blakang tu...)


kononlah customer tengah menjamu selera, peh... padahal semua pekerja... hahhahaha

ok2 ni tempat yang harus anda tujui kalau nak ke kedai kita orang.. sebelah sekolah danau kota, setapak..... menu nya pulak.....

Nasi Ayam (3.50), N. Ayam Grilled (4), N.Ayam B.Pepper (4.50), K.Tiow Kerang (3.50), Special K.Tiow (4.50), Steamboat (Secucuk 50sen aje, ada ayam, ikan, udang, sotong, ketam etc), dan sudah semestinya ada air (air paling murah - teh o panas, kopi o panas, air limau panas (80sen je), paling mahal pun air neslo ais (1.60)... air suam kita orang bagi free je....

so apa tunggu lagi.... jom streamyx!!! hahaha jom ke STUDENT CORNER!!! kalau main game ni kira kedai kita orang ni kire baru masuk level 5 kot.... hahaha level 15 kami nak pasang free wi-fi plak huhuhuhu Semoga kami dapat capai target sales... Aminnnnn....

Thursday, February 12, 2009

Situasi by Bunkface

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
Dan aku , ku layu
Di situ

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku

Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
Tuk menggapai bintang
Terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah, destinasiku
Dalam ingatanku

Kerana diri ini tak daya lagi
Menempuh hidup yang ku temui
Dan aku , ku tunggu
Di situ

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku

Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
Tuk menggapai bintang
Terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah, destinasiku
Dalam ingatanku

Telingkah Sayang

Dilema kasih dua remaja
Masing2 menyayangi & mencintai
Masih muda, jalannya masih jauh
Namun arus deras sudah mereka ketemu

Pengorbanan arjuna meluka hati
Hati si dia & juga hatinya
Cita si dia menggunung tinggi
Arjuna tak mampu & tak mahu menjadi sangkar emas

Biar kasih sekerat jalan
Biar berat beban yang ditahan
Sebelum kasih tersemat dalam
Kayuhan pergi sebaik jalannya

Mungkin si dia lupa
Suatu hari kelak
Cinta itu pasti meninggalkan mereka
Mungkin bukan kehendak sesiapa
Matlamat hidup sebenar meminta

Saat itu pasti ada yang terluka
Lebih parah kerna luka yang tak berdarah

Arjuna berlagu sedih
Tatkala hati enggan melepas pergi
Si dia bersenandung duka
Kerna kasih berlalu pergi

Andai benar cinta terpatri
Pasti kembali suatu masa nanti

Yakinlah pada diri
Rindu sentiasa ada
Sayang pastinya segar
Cinta semestinya mekar

Percayalah......

*ku tujukan karya ini khas buat R & J... Kasih mereka xberpanjangan... maaf aku hanya mampu mendengar keluhan kasih kalian....

Wednesday, February 11, 2009

Aku Rindu Benar Padamu


Today, aku buka profile friendster aku... entah kenapa jari jemari aku tergerak nak cek balik semua list name sahabat aku... whether the account still exist or not, i just don't know... what i know, i miss every single moment with my friends...

Terhenti aku pada satu profile.... new added picture.... once to be my closest friend, my BFF... itu dulu... saat aku masih belajar bersama nya... walaupun tak sama bidang, still we can communicate well with each other... i can sense if a problem occured... tapi aku kadang2 agak childish... mungkin jua meluka hatinya... setahun setengah menyaksikan aku bersama mencipta kenangan bersamanya.... dia berlalu pergi kerana aku gagal meyakini kemampuannya... kami terpisah jauh, namun ku yakin takkan rapuh perhubungan ini... yang kami cipta saat manis dan saat duka....

cuaca tak sentiasa cerah, sedikit terasa dengan tindakannya... apa erti sahabat jika aku the last one to know... di kiri kananku bertanya pasal dirinya... kononnya aku lah teman rapatnya.... agak malu untuk mengatakan aku tidak tahu.... tapi aku gembira saat ku dengara dia kembali berjuang, meraih keyakinan yang pernah padam suatu ketika dulu....

beransur tahun berlalu... tiada khabar darinya, bukan mengharap..... tapi aku terkilan, sekalipun sibuk mana pun... takkan jari jemari terlalu penat menghantar mesej padaku.... aku sabar, apa salah jika aku yang cuba menyambung hubungan ini... hampa.... mesej tak berbalas, panggilan tak berjawab.... bukan sekali ku mencuba, tapi entah berapa ku pun dah tak pasti....

Sudah hampir setahun setengah kami tidak berhubungan... ke mana agaknya dia... melalui friendsternya aku tahu serba sedikit perkembangannya... aku pernah nekad untuk mencarinya di kampung halamannya... suatu hari nanti.... tapi terkadang terasa tawar hati bila orang dah membuang begitu jauh... perlukah aku mencari lagi? aku pun tak pasti.... yang aku pasti, tatkala melihat gambarnya, aku benar2 rindu... i really miss you... damn miss you... rindukan perbualan kita... gelak tawa.... mungkin kah...


sekalipun kini aku mampu mengorak hanya berapa langkah mengekorinya..... tapi terfikir aku, mungkin benar dia sememangnya berniat menjauhkan diri dari aku... aku rela... tapi sekurang2nya beri aku sebab mengapa? jangan biar aku tergantung tak bertali.... aku mesti berjumpa dirinya, walau untuk terakhirnya......
*pictures by angiebaby1266, almost nomad, thiago lopez, downtown picture

Tuesday, February 10, 2009

Cinta Kami

Cinta kami.... bukan segitiga antara kami... namun kisah 3 cinta yang penuh kemelut.... masing2 punya cerita, sama pada dasarnya, beza pada likunya.... dulu kami tak kenal apa itu cinta... kami kenal cuma sayang... kami tak kenal akan rindu, namun tahu apa itu pilu... dulu kami hanya tahu buku, bukan kisah tentang peneman hidup.... kami hanya saling gembira, kerna kami sahabat setia.... masa berubah menganjak waktu... kami turut merasa tempias remaja... kami turut berenang di muara cinta...


cinta bertepuk sebelah tangan.... kenapa tiada jawapan yang diberikan... kenapa menguji terlalu hebat... apakah tebalnya cinta mampu menguis tembok ego.... kenapa dibiar cinta tertanya2... bukan sehari, bukan jua sebulan... malah bertahun cinta tergantung tanpa ada kepastian.... perit....

cinta segitiga.... cintanya terlalu tinggi... bila disambut, seolah api cintanya... semakin hari, semakin pudar warnanya... apa ini harga cinta? namun kehadiran cinta bukan sekali pada satu ketika.... dua cinta memanggil satu hati... cinta yang lain meraih kasih... apa harus diterima cinta yang lain... sedang cinta masih ada.... cinta yang lain lebih menyenangkan.... namun haruskah kejam pada cinta.... bingung...

cinta simpati dan keliru.... mulanya sayang seorang sahabat... akhirnya kasih menjadi cinta.... namun benarkah cinta yang tersulam? atau sekadar smpati pada cinta? kepuraan membunuh makna cinta... namun tak rela melukai cinta.... bimbang cinta terus lupus dari pandangan... risau....


adakah salah kami untuk bercinta??... apakah kami tak layak bercinta?? apakah kami sememamangnya bertemu liku cinta?? namun kami tidak sedar betapa kami sudah dewasa.... betapa kami merasa peritnya menemukan cinta... hanya kami yang faham betapa sukarnya cinta kami... harap suatu hari cinta sudi menemani kami... cinta hadir menerangi.... sabarlah sahabatku... aku selalu doakan kebahagiaan kalian.... moga kita bertemu cinta sejati, memiliki dan dimiliki.... Amin.............
pix by dmasnizah & teo

ViSiT ViA Da LiNe