TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum............

Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat taun baru untuk semua yang meraikan Awal Muharam...

Thursday, November 8, 2012

Kakak Sayang Adik

Assalamualaikum....

Entri pertama bulan ni. Terdetik pulak aku nak menaip pasal benda ni. (sebenarnya aku nak story benda lain, tapi abaikan dulu lah). Story ni berlaku bulan lepas kalau tak silap aku. Melibatkan ahli keluarga aku jugak.

Anak bongsu Ngah Udin dimasukkan ke wad, sebab pengsan. Aku tak boleh nak story detail apa sakit budak tu, sebab after one illness satu lagi yang menyerang. Dengan muntah darahnya, demam panasnya, sawan lagi. Memang pelik. Ngah Udin memang stay kat hospital jaga Ara@Ada. Seminggu kalau tak silap aku, Maknya pulak datang sebelah siang je. Abang yang aku sorang lagi; Alang Jai jadi driver ulang alik hantar & ambil Kakak ipar aku tu.

Ini bukan main story yang aku nak highlight. Aku just nak bagitau pasal sepanjang Ara kat hospital, sepanjang tu la dia tak jumpa kakak2 nya. What would you expect from these little kids. Yang sulung baru darjah 6. Agak2lah kan apa yang depa si kecik ni rasa bila adik depa masuk hospital? Can you ever read their minds?

Kakak aku; Ateh turun ke Kuching tolong apa2 yang patut. Anak sulung Abg Ngah nak khatam Quran, takda sapa yang bantu uruskan. So, kakak aku lah yang tolong buatkan baju untuk dia. Tolong tengok2kan budak2 kat umah selama seminggu. Dari dia la aku tahu story di sebalik story (apa ntah aku cakap ni).

Yang buat aku paling terharu, bila Ateh snap gambar. Gambar Ara kat hospital, gambar kakak2nya melawat Ara untuk pertama kalinya, gambar Ara baru keluar hospital dan paling menyentuh hati gambar ni:

|
|
|
|
V

Time Ara masih kat Hospital

Time kakak2nya datang melawat, yang sulung baru sudah Khatam Quran

Time keluar wad

**Dugaan Allah turunkan dalam pelbagai bentuk, haruslah kita bersedia menempuhinya.


Tuesday, October 30, 2012

Kukus Grill Panggang

Assalamualaikum..........


hoh sempat lagi ni nak update blog. Nak story sikit jaaaa. Korang layan Masterchef Malaysia tak? Aku baru jer nak layan hahahaha Dulu time season pertama aku tak tengok langsung pun. Masterchef Celebrity jer aku ada tengok, tu pun dah sekerat jalan so abaikan. Season kedua ni plak aku tengok, cuma terlepas 2 episod penyingkiran. Aku ni takdelah tercongok depan tv (ada ke word tuh??) setiap malam semata2 nak tengok Masterchef ni. kadang2 tengok ulangan je pun. Part yang paling selalu aku skip Kuliah Master hahaha macam boring jer lalalalala Part yang aku taknak miss plak, Pusingan Penyingkiran (semata2 nak tengok sapa yang keluar).

Eh korang tau ker peserta2 masterchef ni? aku tau nama jer pun hahaha Tapi yang aku perasan, boleh tahan puaka mulut depa ni yer, ker nak publisiti jerrrrrrrr...


Kalau korang ada favorite kontestan (ikut suka je spelling kannn), aku pun ada. Aku pilih bukan sebab skill masakan depa, tapi sebab penampilan dan pembawakan diri depa kat Masterchef. Aku nak komen pasala makanan depa aku bukannya chef. Aku support 4 orang ni:

Etiqa - Cantik woaaa hehehe (xtau apa kaitan)

Nina - Baik2 orangnyer, murah dengan senyuman.

Ah Hong - Sebab dia orang negeri aku lalalalalala

Adly - Ni pun baik2 je orangnya, low profile jer

Antara yang aku kureng berkenaan sikit (takyah letak gambar ek malas :p):
Atiqah - Makin lama kat Masterchef makin pelik plak fesyen minah ni, & paling aku tak minat time episod dia terkeluar tuh, perlu laaaa nak mention nama Ammar? lucu plak.
Dean - Boleh tahan mulut dia ni kalau ngutuk orang (macam sumthing fishy je aku nengok dia ngan Nora huhu)
Joharis - Bila bercakap dengan kamera, ayo mulut... lepas aja... harus diingat anda ditonton seisi Malaysia ya.
Che Lah - Walaupun dia ni funny sikit, tapi kadang2 over tau
Azni -  Tak macam strong competitor jer, tapi always selamat. Tengoklah time Cabaran Sajian Luar, ayo tengok sendiri ler...
Ismail - Cikgu ni pun leh tahan jugak lucu, kalo dia masak je, mesti nak lebih2 menu.
Rosemah - Ada part makcik bossy sangat tau, dia je yang betol.
Fizuan - Ni pun boleh tahan kalo ngutuk, sabo je la
yang lain tu biasa2 je la

List peserta terkeluar:
1. Addy (tak tengok)
2. Akem (tak tengok jugek)
3. Shahida (tengok tapi lupa episod masak apa)
4. Ikha (tak tengok)
5. Along (keluar time masak bubur, sedih jugaklah tengok dia keluar)
6. Atiqah (episod ni paling menyampah opsss)
7. Telson (kontroversi sebab Telson jadi ketua time tu, last2 terkeluar)
8. Hafiz (tak tengok, aku tau dari update kat FB jer)
9. Joharis (menu dia tak cukup masak, sedih giler mamat ni tapi dia pun macam dah agak dia akan terkeluar)
10. Ilaika (kesian sebab oven dia rosak, tapi dia keluar sebab lari dari tema)
11. Adly (WHAT!!!!!!!!!!!!!! sory makcik Ros, saya blame kat awak ye.. giler sedih episod penyingkiran kali ni, Cikgu Ismail teresak2 menangis, sampai terbawa2 moody ke episod seterusnya)
12. Rosemah (terkeluar, mungkin sebab minggu lepas lalalalala)

So yang lain teruskan perjuangan Go Go Go NINA, ETIQA & AH HONG!!!


**pandangan aku jer, tak yah nak percaya sangat lalalalala

Monday, October 29, 2012

Raya Pakai Topi Haji

Assalamualaikum....

Dah sudah ke Oktober, cepatnyer masa go away ye... tak ada plak post aku... cerita?? opkos ada banyak, cuma tak sempat nak story tu jer... quite busy nowadays + penat... tak larat nak menaip.... just kali ni aku rasa memang patut aku story sebab Oktober aku ibarat kosong tapi sebenarnya tidak... So aku story pasal raya Qurban je lah yer....

Untuk pertama kalinya setelah 4 tahun aku beraya di perantauan, akhirnya kampung aku masih sudi meraikan Raya Haji bersama aku. Seperti biasa, Raya Haji bukanlah semeriah Raya Puasa untuk disambut oleh keluarga aku, tapi juadah untuk pagi raya tetap ada. Tahun ni, Andak and famili beraya bersama kami geng bujang. 25 haribulan kami memulakan persiapan agak awal, tengahari dah start. First time dalam sejarah hidup aku buat lemang (got new experience eh). Ni idea dari Andak, awal2 lagi dia dah bagitau nak buat lemang. saja buat lebih, in case ada orang kampung lalu lalang nak beli, kita orang jual ler.


Antara menu lain, Andak Emah buat ayam masak merah; sedap woahhhhhh. Udak masak kari ayam dan kuah kacang. Anjang plak buat kelupis (menu wajib) dibantu oleh Usu dan aku. Raya kali ni kita orang tak amik tempahan, just buat untuk famili je (walaupun ada permintaan). Ketupat -> sarung Andak Khair anyam, aku tolong isi pulut, Andak Emah masakkan. Ateh plak tolong sediakan bawang2 dan bahan tumis lain. Yak bantu apa yang patut. Ayah jadi Quality Control jerrrrrrrr. Tapi yang paling busy ni haaaa
|
|
|
V

next is gambar lah story ek...

Hebat tuh buat sorang2 :p

Konsep puteri potong bawang hahaha

Ketupat sat (banyak sangat buat kerja, habis minyak muka)

Untuk Masak Merah, Kari dannnnnnnnn Pansoh hoyeahhhhhh


With Firas

Menu Raya Kami

**babai Oktober

Friday, September 14, 2012

Weird Fruit Craving

Assalamualaikum...

Aku nak abaikan post yang lain sebab benda ni. hehe Sebenarnya aku carik benda lain, tapi terpandang pulak benda2 ni. Macam menarik je. tapi dari dulu lagi memang dah glemer seni mengukir buah ni. Paling favorite orang ukir kat buah tembikai.

Ada yang simple, ada yang OOOOOOSOMEEEEEE! dan ada yang scary (sampai aku rasa takkan makan lah buah tu). meh kita tengok sesama meh:
Nice kan! (nanti aku nak try buat gambar KLCC plak)



erkkk

simple tapi menarik, penat aku buat tau

dari buah betik

yang naga tu... YUKSSSSSSSSSSS

jom marathon

so sweettttttt


yang ni betol2 aku nak try makan

memang takkan aku makan dah buah ni, scary siot

yang ni depa tak ukir guna pisau, guna gigi je haha

kalah crocs

erkkk macam pelik je


ni pun scary

hahaha



*Jom buat!!! ;p

Saturday, September 8, 2012

Selamat Ari Raya laaaaa

Assalamualaikum....

lama pulak berehat yer... banyak benda nak update ni, dah terlepas bebeberapa scene plak. Never mind lah, aku start pasal raya je la. Tahun ni semua adik beradik aku balik beraya kat kampung bersama keluarga masing2.

Meriah? Giler tak meriah???? hahaha anak buah jer dah sepuluh orang, memang riuh rendah lah umah kampung aku ni. Seperti biasa, biar gambar jer story k :)

Gambar the whole family :)

Abah with married siblings (+ cucu)

Abah dengan anak2 (abg sam je takde)

Abah dengan cucu2. (yang depan sekali special sikit pose hahaha)

Abah dengan Keluarga Kak Nor

Abah dengan Keluarga Abang Din

Abah dengan Keluarga Abang Khair

Bila abah diajak pose hahaha

Sapa pakcik sapa anak buah ni??? aduyaiii

With my two lovely sisters :)

With my niece (Nono & Merah)

Anak buah aku yang tetiba meninggi... dush3

Dengan ayah kandung hahahahha (habis tuhhh ada ke ayah lain???)

This my great2 family

We ROCK THE WORLD!!!


p/s: which part yang x best nyer raya ni?? xde pun hahahha















ViSiT ViA Da LiNe