TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Wednesday, December 31, 2008

Kebodohan yang teramat


I just don’t know who I should call that kind of moron. Maybe I could be the one? Or the three of them are the truly idiots that has lost their mind. Let’s the story begin. I went back home at 3 o’clock in the morning. Just finished doing my job at Steven’s for hours. I decide to just walking rather to ask for help from my friend. Not enough bucks for a cab and no bus services at this hour. Beside, I am a lone ranger, always doing things alone. My friends always inquire me, am I not afraid of walking by myself? Simply I said, why should I, I’m not disturbing people. At all times, I keep it to myself, no need to be scare to people. They all human being, the same nature as me; hurt when got hit. Although I have zilch knowledge about martial art, still I believe in myself to confront people. Not to be cocky, but everyone need to be confident of themselves. My educator once said; you have to be head and shoulder to others at least in one aspect.

Let’s continue with the chronicle. As always, I used the same path to my ‘villa’. Two of my chat partner advice me to be careful on way back. For me, their penny of thought is just making me scared. Beforehand, I never think of negative circumstances that I have to face. But now, seriously I feel very insecure. I choose to take the different route that morning. Almost there to my ‘villa’, still I doubt about the safety of this residential area.

It’s like a wish came true. Three ‘kids’ following from behind; one person on a bike, the other two were pedestrians like me. I speed up my steps, deeply in my heart I pray to God; please help me. I don’t know when the biker step in front of me and block my way. He told me stop, but I won’t because I know what they want from me. The other running to me, ask for my money. I don’t give a damn about the money as I didn’t have much penny in my pocket. I give them 3 bucks albeit I don’t want to. Then they exhort me to hand over my Nokia. Though my Nokia is not exorbitant compare to other, it has sentimental value to me. Shit! I couldn’t take it anymore. I started to shout; with hope anyone will come to be my savior. Panicking, the boys hit me straight to my face. I stumble down, but still struggling; defend my belongings. One of the boys seals my mouth, and with my tiny strength I do hit the boys randomly. One of them gets one of my blows. Minutes of struggling, there’s auntie from neighborhood shouting from balcony. I don’t know the purpose, maybe to cast out the boys. Then her husband and son came out from the house killed the intention of the ‘kids’. Chagrined that they could not take away my cell phone, the last ‘kid’ kicks me on the head. They run away from scene as they afraid to be caught.

The family really done very good job in helping me escape from the ‘pain’. They ask if I knew the ‘hooligans’ or not. Maybe they think that I in cahoots with the stooges. I said, I don’t know, I don’t even know where they came from. Thanks to the family again. I’m heading back to my ‘villa’ which is meters away. Then I was stopped by the other neighborhood residents. Politely he asks me to stay for a while and he start to search for the ‘kids’. While waiting, his brother question on few particulars. I answered it as it not brings harm to me. 10 minutes are long enough to wait. I rather get back home as soon as possible. At last, he came back with no find any suspects. I don’t care about the ‘poor kids’ anymore. All I think is my room, my bed and my sleep. After long questions and answers session, I finally can go back. The younger brother drives me home. Thanks Arin and family.

Moral of the story; as for me, do not walk alone (I’m not fan of Liverpool eh), especially late at night. It is dangerous and very open to be in harm. For the ‘kids’; “kecik kecik tak nak mati, bila dah besar menyusahkan aku!” From their sartorial and tonsorial, I knew that they still students not school leavers. I got bullied by ‘kids’. May I remind you, there are three of them against me; myself and I. Of course I will lose to them. Am I take this lesson and won’t repeat again (walk alone)? I don’t think so. I am what I am, but I this incident do taught me well.

What do I lost? Lost 3 bucks ONLY. Still a money what? My notebook?! Blimey, the screen is wreck! Stupid bloody fool kids!!!!!!!!!!!

What do I get? Bruise on my face! Bullshit these kids, curse you! Now I have a ring in my eyes, BLACK ring!! Experience that I’ll never forget. Thanks for Arin and family again.

Calon2 Pelakon Lelaki Terbaik!!

This is not a story about the girl name Lucky… but this is, cerita kami (olahan semula)

Seronoknya pergi Uptown. As for me, first time merasa steamboat. Yup sedap, especially the kuah. Macam2 karenah bebudak nak hirup kuah pakai straw lah, serap pakai tisu then perah lah… such funny guys. Oops before terlupa, group of us consist of Rexa, Ralph, Farid, Lobo and of coz me… (bukan nama sebenar ahaks...)

Lepas puas melantak (walaupun hanya steamboat, tapi kira melantak jugaklah), kami meneruskan langkah kami meronda di Uptown. Membuat survey (sementara menunggu duit ptptn masuk akaun huhu) hampir setiap kedai. Among the ’shop’ that we stop by; kedai cermin mata (especially Ralph), kedai jam, kedai kasut, kedai beg, accessories shop dan sudah pastinya kedai baju. Bagi aku pulak, tertarik dengan design pakaian and kasut. Maybe I’ll buy it next year (berapa hari je lagi).

Dah penat and bosan berpusing kat uptown, we decide to go to hell (haha), eh get out from there. Kami memuatkan diri kami ke dalam kancil biru (kereta sewa yang boleh tahan jugak uzurnya). Rexa jadi pemandu, Farid pulak di sebelahnya (yang ‘dewasa’ duduk depan lah ye) aku, Ralph dan Lobo menghuni di seat belakang. Destinasi kami yang seterusnya; Puncak! Kira menuju puncak lah.

Dengan suasana yang agak riuh, kami melalui Plaza Alam Sentral (PAS), alangkah terkejutnya aku bila Rexa memperlahankan panduannya, ada polis di depan katanya (he doesn’t have driving license). Rupanya bukan polis, tapi jalan ditutup sebab ada ‘jomheboh’ version PAS (ceramah agaknya). Dan kami pun meneruskan rentak kami. Ke mana? Menuju Puncak. Namun rentak kami hilang seraya melalui jalan masjid. Di sinilah bermulanya kisah kami.

Nun pada jarak 20 meter di hadapan, ada road block. Dengan keadaan cemas, pelbagai ayat, ucapan dan bebelan dari isi perut kancil biru ini.

“Oh my God, ada road block. Camner ni, aku nervous ni” bicara Farid.

“Relax lah, jangan panic” jawab Lobo.

“Buat muka selamba je” suggest Rexa.

“Yup!” sahutku tanda setuju. “Tali pinggang Rexa” segera aku mengingatkan Rexa.

Penuh debaran kami melalui pemeriksaan polis, dan Rexa yang tak pernah mati senyumannya (mengharapkan agar terselamat). Entah apa masalahnya (boleh pulak kami buat tak tahu) kami disuruh untuk berhenti di bahu jalan.

“Shit!” bentak Rexa. Aku dah merasa sedikit cuak kerna aku tau rexa tak punya lesen memandu.

Ralph mula bersuara, “apa kata ko bagi sweater ko tu kat Farid”.
“Jangan nak buat hal” tingkah Lobo.

Rexa mula memikirkan strategy untuk melepaskan diri. “Ko pura2 sakit perut Farid, kiranya aku nak bawa ko ke hospital”

“Aku tak berani lah, aku panic ni” respon Farid. Agak kecur jugak keadaan kami.

Dengan langkah perlahan, seorang anggota polis tersebut menghampiri gerabak kami.

“Sila tunjukkan lesen memandu encik” pintanya pada Rexa.

Dah sudah, agak risau jugak aku, (mungkin semua kami yang gusar).

“Sekejap ya encik” jawab Rexa. “Mana aku letak wallet aku ek?” katanya separa berbisik.

Maka bermulalah lakonan kami. Dengan tidak semena Rexa membuka bonet kancil, kononnya mencari walletnya di situ. Agak pelik bila aku fikirkan, wallet di dalam bonet.

“Ko letak kat mana?” kataku membantu helahnya, biar nampak real.

“Entahlah, aku tak pasti. Tadi ada, tapi sekarang…” keluh Rexa.

“Wallet saya hilang encik, mungkin terjatuh waktu saya kat Uptown tadi” dengan nada bersungguh Rexa memberitahu polis tersebut.

Polis itu berlalu sebentar berjumpa dengan ketuanya, namun sempat mengarahkan agar kereta diparkir betul2 di bahu jalan. Dengan keadaan cemas itu, Rexa masih memujuk Farid untuk berpura2 sakit perut. Farid yang agak ketakutan menolak kerana risau akan pecah tembelang. Ralph sekali lagi mencadangkan agar sweater Rexa dipakaikan pada Farid. Lobo menentang keras pendapat Ralph kerana risau the worst scenario will happened. Kami keluar serentak dari kenderaan itu. Ketua polis tersebut menghampiri dan bertanya;

“Kamu dari mana?”

“Dari Uptown 24 jam” jawab Rexa. Kami mengangguk mengiyakan.

“Macam mana wallet boleh hilang?” Tanya nya lagi.

“Tak tau lah encik, mungkin terjatuh waktu kat Uptown tadi kot. Saya pun tak perasan”

“Minta tolong kawan awak cari kat sana, dan suruh dia bawa ke sini. Saya nak tengok lesen dan I/C awak” arahnya kepada Rexa. Aku agak kaget, bagaimana nak cari kalau kehilangan barang di tempat yang sesak dengan orang ramai? Tak betul agaknya orang tua ni.

“Tapi kami pergi berlima je encik, mana ada kawan kami lagi kat sana” membalas arahan ketua polis itu.

“Kalau macam tu, serahkan dokumen kamu kepada pihak polis untuk diperiksa. Kereta ni kami akan sita” balasnya lagi.

Huh! Biar betul. Kami terkejut dengan kenyataan polis itu lebih2 lagi Lobo dan Rexa. ‘Kereta ni akan disita’. Nak mampus, ni kereta sewa bukannya kereta kami! Mahu beribu duit yang nak dikeluarkan kalau nak ambil balik kereta ni. Dah time ni kita orang semua tak ada duit, tengah kering. Terpana kami semua. Adakah polis itu sedang bergurau, atau memang itu sewajarnya. Tapi, kenapa perlu disita? Rexa kehilangan dompet bukan kesalahan lain. Arghh, memang kacau!

“Macam mana ni?” Tanya Ralph.

“Kita lari je lah” kata Farid.

“Jangan nak buat kerja wei!” serentak aku dan Lobo memintas.

“Dari kes kecik nanti jadi besar pulak” sambung Lobo lagi.

“Sorang temankan aku pujuk polis tu, Farid” kata Rexa mengajak.

“Tak nak, aku tak berani” Farid lantas menjawab.

“Ralph?”

“Tak boleh, aku tak pandai. Keadaan begini senang2 aku kantoi menipu tau” balas Ralph.

Risau dengan keadaan Rexa yang tak berteman, aku tampil tapi bukan untuk menipu tapi sekadar peneman.

“Rexa, dokumen apa nak dihantar?” tanyaku yang masih samar2.

“Entahlah, aku pun tak berapa pasti”

Rexa memulakan bicara memujuk polis tersebut. Bersungguh dia mengatakan bahawa dompetnya hilang di Uptown. Namun kedegilan polis itu memang terserlah.

“Saya tak kisah, awak ikhtiarkan macam mana nak cari. Kalau tak dapat jugak, awak buat laporan polis pasal kehilangan I/C awak. Tapi kereta tu akan kami sita”

Berderau darah aku dengan pinta polis tersebut. ‘awak ikhtiarkan macam mana nak cari’. Gila kot, kalau dah hilang macam mana nak cari. Bukan sengaja pun, dah tercicir nak buat macam mana. Rexa membawa keluar telefon bimbitnya, konon mendail nombor kawan meminta bantuan.

“Kau kat mana, aku nak minta tolong kau ni. Wallet aku hilang kat Uptown. Kau boleh tolong pergi sana tak, tolong carikan?” lakon Rexa di hadapan pegawai tersebut.

“Suruh dia cari kat kedai yang last kita pergi tu, mana tahu makcik tu ada ternampak ke?” sampuk ku yang turut membantu mengukuhkan lakonan.

Aku dan Rexa kembali ke kancil sewa. Aku menyampaikan khabar buruk itu (kereta disita) kepada member2 yang lain. Seperti yang ku jangka, Lobo lah yang paling risau kerana kancil itu disewa menggunakan nama dia. Dalam kebingungan itu, Rexa sempat bertanya dengan gadis2 yang ada di situ (turut ditahan sewaktu operasi itu).

“Apa kesalahan korang?” Tanya Rexa berbasi basa.

“Tak ada lessen” jawab gadis itu selamba.

“Oo, habis tu, diorang tu cakap apa? Kena saman ke?”

“Mana ada saman, dia kata nak sita kereta aku ni” keras sikit nada nya berkata. “Kalau nak saman, saman je lah. Buat apa nak tahan lama2 kat sini. Banyak songeh pulak orang tua tu” sambungnya lagi. Ternyata dia tak berpuas hati.

Farid, Ralph, Lobo dan aku duduk di atas kaki lima. Mengenang nasib yang menimpa.

“Kalau lah aku tak merajuk dengan mak aku” keluh Farid. Aku pelik mendengar.

“Patutlah kita kena saman, kau punya pasal rupanya” Ralph seraya menjawab sekadar bergurau.

Menahan gelak, Lobo sempat berkata, “Keadaan macam ni pun kau masih nak buat lawak”.

Rexa kembali mendapatkan kami. “Tu lah kau Farid, tadi aku suruh kau berlakon sakit perut kau tak nak”.

“Tak payah berlakonlah, sekarang ni aku pun aku dah betul2 sakit perut ni” Farid buat muka.

“Pergilah transform. Ambil sweater Rexa tu, ko pakai lah” cadang Ralph yang tak sudah2.

Entah berapa kali Lobo melarang, idea tu jugak yang dibaginya. Rexa pulak boleh bersetuju. Lantak koranglah. Tapi seriously, aku memang tak yakin dengan plan ni. Selepas Farid mengenakan sweater Rexa, Rexa yang hanya bersinglet menghampiri gadis2 tadi.

“Korang rasa, polis tu cam tak kalau member aku menyamar jadi aku” Tanya Rexa sekadar mencuba taktik penyamaran itu.

“Cam lah, tak mungkin orang tua tu tak perasan” dengan penuh yakin gadis itu menjawab.

Rexa kembali mendapatkan kami. Plan cancel! Perempuan tu cakap nampak sangat.

“Lagipun orang tua dah lama kerja, mustahil dia boleh senang2 kena tipu macam ni” aku bersuara tetiba.

“Betul tu!” Lobo mengiyakan.

“Habis tu macam mana, kita lari je lah” Farid yang masih nervous sekali lagi melontarkan pendapat.

“Hish, jangan nak cari nahas!” marah Lobo.

Dalam kami asyik mencari jalan keluar, kami terdengar perbualan gadis2 itu dengan ketua polis.

“ala pakcik, saman je lah. Buat apa nak tahan pergi balai” gadis itu masih tawar menawar.

“eh tak boleh, kalau awak cakap tak ada lesen saya dah bagi saman je. Tapi awak tipu, awak bagi lesen terbang” balas pegawai tersebut. Agak terkejut kami. Pertama; wow, kesalahan sebab guna lessen terbang! Kedua; macam mana polis tu boleh detect tu lessen palsu?

“Dah saya ambil test asyik gagal je, saya beli je lah lesen tu. Saya tak nak duduk lokap. Orang kat situ bukan boleh percaya, termasuk pegawainya” lantnag sekali gadis itu berkata2. memang tak ada insuran minah ni.

“Maksud awak tak selamat? Macam mana awak tahu, memandai je” polis tadi menyangkal.

“Eh, kita orang tahu lah, member kita orang pernah kena tahan, teruk dorang kena belasah. Baru semalam je”

“Ye ke? Kalau kena belasah tak ada hal, asal tak kena kena raba” jawabnya sambil ketawa.

Ya Allah, gatal betul orang tua ni. Tak sedar ke kubur dah panggil. Saja je nak flirting dengan budak perempuan tu. Menyampah pulak aku tengok.

“Tak sedar diri betul orang tua tu. Miang nak mampus!” bentak Ralph.

Sedang asyik kami membebel pasal polis, Rexa terfikir sejenak bagaimana caranya nak melepaskan diri. Dia mula teringatkan Zaki (kawan serumahnya yang tiada di tempat kejadian). Dia mula berkira2 dengan plan yang baru.

“Ko ada kredit tak?” Tanya Rexa padaku.

“Untuk bermesej cukuplah, tapi untk call tak dapat” jawabku.

Lobo menghulurkan handphonenya kepada Rexa.

“Ko nak telefon siapa?” Tanya Lobo dan yang lain.

Sambil menekan punat telefon Rexa menjawab, “Telefon kawanku kejap, Zaki”

“Hello, Zaki aku nak minta tolong kau ni, aku kena tahan polis ni” kali pertama Rexa benar2 menelefon seseorang setelah agak lama berlakon berpura2 bertelefon.

“Boleh tak ko datang kat tempat aku ni, kat area Masjid ni. Kononnya ko terjumpa wallet aku, so ko nak bagi kat aku” sambungnya lagi. Kami yang lain tidak tahu butir bicara mereka hanya khusyuk mendengar.

“Ok, aku kat tunggu kat sini. Cepat sikit tau” Nampak kelegaan Rexa setelah habis bicaranya pada Zaki. Mudahan plan kali ni menjadi.

“Kawan kau tu, ke sini naik apa?” Tanya Ralph.

“Entahlah, tak pasti jugak aku. Kereta kot, sebab tadi dia main futsal dengan member2 dia” Rexa dengan jawapan yang tak pasti.

“Harap2 kereta kawan dia tu tak bermasalah” nyata ku yang agak kerisauan.

“Ya, me too” setuju Lobo.

Agak lama juga kami menunggu, dan agak banyak juga topic merapu yang keluar. Satu, nang hilangkan nervous. Dua, nak hilangkan boring menunggu. Turut kami perhatikan beberapa buah kenderaan yang lain turut ‘terjerat’. Sebuah kereta dipinggir jalan, ingatkan kawan Rexa, rupanya kawan kepada gadis2 tadi (sekadar tanggapan kami). Setelah lama menunggu, kelibat kenderaan Zaki pun mampir memadamkan omelan Farid. Selamat! Keretanya tak bermasalah, singgah sebentar ke arah kami, namun polis mengarah untuk teruskan sahaja kerana tiada kesalahan.

“Ala, dia nak jumpa kawan dia. Takkan itu pun tak boleh. Boleh tak jangan buruk sangka” jerit salah seorang daripada gadis tadi.

Mungkin masih tidak puas hati menjadikan gadis itu lantang bersuara. Zaki pun berpura2 menyerahkan dompet kepada Rexa (padahal Rexa memang memegang walletnya sedari tadi). Selesai lakonan Zaki, terus dia menggerakkan kenderaan berlalu pergi. Dompet yang siap2 dikeluarkan semua paraphernalia (thanks to Ralph yang bersusah payah) kecuali I/C dan syiling saja yang ditinggalkan. Di sinilah kami berpakat mengakhirkan lakonan kami. Serentak kami menuju ke ‘kapten’ pada malam itu. Sempat Rexa menambah back up plan dengan mencari alasan untuk cepat ‘blah’. Dia bercadang nak ke Hospital UM; berkira merawat kesan ‘Charlie’s Bite’. Tergelak kami mendengar helah Rexa kali ini, ye lah konon terkena minyak panas.

“Berguna juga benda kat muka ko tu” selamba Farid berkata2. kami yang lain hanya mampu menahan gelak keran takut didengar dek polis itu.

“Ni saja yang ada encik, I/C dan syiling” ucap Rexa dengan penuh nada simpati.

“Nasib baik jumpa” sampuk ku.

“Kat mana jumpa dompet ni?” Tanya polis tersebut yang masih berkira2.

“Kat Uptown tadi. Kawan saya tadi yang tolong carikan kat sana”

“Kat kedai mana Rexa?” selaku pelakon tambahan kami bertanya.

“Ala, kat kedai last yang kedai kita pergi tu; kedai beg”

Dengan harapan lakonan kami menjadi di depan polis yang begitu asyik menulis ‘surat cinta’ nya itu. Prepare for next scene.

“Macam mana nak ke Hospital UM encik, saya nak cek kesan minyak panas ni. Tak tahan sangat ni” Tanya Rexa sekadar menambah isi lakonan.

“A’ah, makin teruk lah Rexa. Makin besar je aku tengok kesan tu” Lobo dan aku menghiasi ruang pentas lakonan malam itu.

“Kenapa nak ke Hospital UM, Klang kan lagi dekat” jawab polis spontan.

“Oh, Klang lagi dekat ek. Macam mana nak ke sana?” untuk kepastian Rexa bertanya walaupun berbasi basa.

“Hmm, tak apalah, baik awak ke Hospital UM saja, sebab waktu2 macam ni awak kena tunggu lama kalau ke Klang. Servis dia lambat sikit” sambil dia menunjuk arah ke Hospital UM.

“Macam mana boleh minyak panas ni?” Tanya polis tersebut selanjutnya.

“Kat kedai steamboat tadi, makcik kedai tu main ‘baling’ je ayam kat minyak panas. Tu yang terpercik kat muka saya. Nyaris nak kena mata” cereka Rexa padanya.

“Entah siapa yang dimarah makcik tu, kami pun tak tau” tambah Ralph sekadar menokok tambah.

“Kamu pula tak minta pampasan?” agak hairan polis bersuara.

“Tak apalah, lagipun makcik tu dah minta maaf dah. Tak sampai hati pulak, makcik tu pun bukan sengaja. Terlepas dari tangan nya” konon je Rexa berlagak baik.

“Apa2 lah, nanti saman ni jangan lupa bayar pulak” segera menyerah saman kepada Rexa.

“Baik encik, terima kasih. Kami beransur dulu” membelakangi polis kami dah mula tersenyum.

Sebelum masuk ke kancil biru, sempat kami mengucap selamat kepada gadis2 tadi. Tutup saja pintu kereta, berderai kami berlima ketawa. Memang dah tak sabar dah nak gelak. Mission accomplish! Boleh menang anugerah kami ni, lebih2 si Rexa; Pelakon Lelaki Terbaik. Seterusnya kami menuju ‘Puncak’!! sudah pasti bukan Rexa yang drive. Lobo yang mengambil alih.

Satu cerita baru agaknya. Lobo yang sudah lama tidak memandu agak kekok. Namun kami harus yakin padanya. Rexa menjadi pembantu pemandu dikala itu. Farid pulak, terdiam membisu, cuak dengan gaya pemanduan Lobo. Farid sendiri punya lesen memandu namun tak biasa lagi. Baru berusia 2 bulan katanya. Perjalanan agak jauh ke Puncak. Bersimpang siur bak kata Ralph. Apa lah yang ada di puncak? Ralph yang belajar di sana, saja nak tunjuk kat Farid suasana kat sana (termasuk akulah kiranya). Sempat lagi bertengkar dengan nyamuk. Lobo pulak mencadangkan agar ‘jendela’ dibuka untuk menghalau nyamuk keluar. Sampai juga kami ke Puncak, 5 minit je kami ronda2 di sana. Agak penat, kami bercadang untuk balik. Sempat kami singgah di McDonald berhadapan dengan Wisma MAIS. Segar benar peristiwa ditahan polis sebentar tadi. Sesungguhnya kenangan yang tak akan aku lupakan. Kami sampai di Baiduri sekitar pukul 4 pagi. Thanks guys for the memory.

sorry guys kalau aku tokok tambah cerita... baru meriah!!!! hehehe



*gambar ni ehsan dari Encik Lobo... hehehee

Monday, December 29, 2008

Lucky by Britney Spears

This is a story about a girl named Lucky…

Early morning, she wakes up
Knock, knock, knock on the door
It's time for makeup, perfect smile
It's you they're all waiting for
They go…

"Isn't she lovely, this Hollywood girl?"
And they say…

She's so lucky, she's a star
But she cry, cry, cries in her lonely heart, thinking
If there's nothing missing in my life
Then why do these tears come at night

Lost in an image, in a dream
But there's no one there to wake her up
And the world is spinning, and she keeps on winning
But tell me what happens when it stops?
They go…

"Isn't she lovely, this Hollywood girl?"
And they say…
She's so lucky, she's a star
But she cry, cry, cries in her lonely heart, thinking
If there's nothing missing in my life
Then why do these tears come at night

"Best actress, and the winner is…Lucky!"
"I'm Roger Johnson for Pop News standing outside the arena waiting for Lucky"
"Oh my god…here she comes!"

Isn't she lucky, this Hollywood girl?
She is so lucky, but why does she cry?
If there's nothing missing in her life
Why do tears come at night?

again with this title... hehehe next time it would be different eh...

Hostel episod 1

Entah tetiba terasa nak menulis. Teringat time duduk hostel waktu diploma dulu. Gelagat bebudak memang macam2. tapi itulah yang seronoknya duduk hostel. Meh lah dengar cerita aku dari semester satu hingga enam.

Actually aku takde pengalaman dok hostel ni. Jadi first time tu agak kekok lah jugak. Bilik yang aku duduk dihuni oleh 4 orang termasuk aku. Semua dari sama negeri. Perangai dorang ni pun dah kira pelbagai jugak. Tak campur lagi ngan budak level aku ngan budak satu blok. Time aku masuk belajar dulu, boleh dikira pakai jari berapa kerat jer yang pakai laptop (bukan takat tu, pendrive pun kita orang tak kenal, biasa save dokumen pakai disket jer). Rumate aku salah seorang daripadanya. Dialah satu2 nya budak level aku yang ada laptop. Kira bangga jugak lah aku huhuhu. Pas tu sorang lagi rumate aku ni (yang agak berusia), aku leh cop sebagai ‘pemerintah’. Yelah, ke hulu ke hilir, ada jer aku tengok orang follow dia. Lagipun dia memang suka suruh orang buat keja. Kira dia rasa dia hebat lah huhuu. Last kali about my rumate, dia ni agak ‘beraroma’ sikit. Cuba bayangkan tuala dia yang ‘semerbak harum’ disidai kat tingkap bilik, dengan terik matahari mengangkat bau nya, lepas tu angin sepoi2 bahasa bertiup menyebarkan ‘wangian’ ke seluruh pelusuk bilik. Penah sekali rumate aku yang ada laptop tu, sembur ‘febreeze’ kat towel dia. Budak pemerintah tu pulak selamba badak bagi gelaran ‘neraka jebok’ kat dia (aku pun tak berapa pasti maksudnya, aku gelak jer). Walaupun aku punya roommate, namun kesemuanya jarang ada di bilik. Budak laptop sering lepak di level dan bilik classmatenya. Pemerintah pulak selalu merayau2 mencari pengikut. Budak beraroma pulak sering lepak kat bilik cousinnya di blok 5 (risau kena ragging).

Budak level aku pulak lain cerita nya. Kat level aku ada 2 orang yang sama nama ngan aku. So tiap kali ada orang nak cari orang yang bernama syah, kena sebut nama penuh atau something yang boleh dikaitkan dengan kitaorang. Contoh, syah bomba, syah alim, syah pendiam (aku lah tu, time part 1 aku ni pendiam yang amat, sekarang ni jer tak reti duk diam). Dan kat level aku ni jugak ada sorang budak yang hanya mandi 3 kali. Bukan 3 kali sehari, tapi 3 kali satu semester (agak 4 bulan lah tu). Ntahape2 ntah budak ni. Ditanya kenapa? Dijawabnya “sejuk, bodo!” aik? Xkan ler time matahari tegak di atas kepala pun sejuk kot. Spesis apa ntah dia ni. Compare ngan level lain kat blok aku ni, level aku nilah paling selalu black out. Pelik tapi benar. Electrician kat ctu cakap level aku memang ada masalah wiring ckit. Yang aku takleh terima, bilik aku ngan bilik seblah memang akan ada prob, klu berlaku blackout; lambat benar nak ok balik. Cita ‘penunggu’ kat level aku pulak (actually aku memang ada dengar, tp dkat nk ujung sem br aku tau kes ni berlaku kat level aku). Dengar kata senior, bilik tu dulu ada student bunuh diri; budak perempuan (dulu blok aku ni pempuan yang duduk). Reason dia sebab dia bajet result x elok (org citer lah). Tu yang ‘roh dia bergentayang kat bilik tu. 4 orang student kat bilik tu suma dah kena ‘kacau’, masing2 ada version sendiri. First time kena waktu first nite dorang sampai kat bilik tu. Kira pengalaman malam pertama lah tu. Hehee meh aku cita ckit pasal kes2 dorang ni. Ada yang penah kena tarik selimut oleh ‘mama’ (ntahlah budak bilik sebelah panggil ‘benda’ tu mama). Ada plak yang kena ganggu time blaja malam. Sorang ni plak cita pasal time dia kemas bilik tu, dia ternampak ada buku nota yang agak lama n sekeping kertas yang renyuk atas almari. Dia pun buang benda tu kat tong sampah kat level kitaorang. Keesokan nya benda tu ada balik kat atas almari tu.
Ada jugak org cuba ‘bersihkan’ bilik tu. Tapi, mama masih ada Cuma kali ni dia dok perati dari luar tingkap jer. Agak seramlah jugak dengar, tapi aku xpenah nampak lagi. Mintak jauh wei! (I dunno what would I do or react against it huhuu).

Next pasal bebudak satu blok plak. Untuk pengetahuan, blok aku ni hanya dihuni oleh bebudak freshie je. Memang tak ada senior lah kat blok ni. The best moment (ntah kenapa aku rasa cam best) duduk kat hostel ni bila time black out. Memang riuh rendahlah, ibarat ada pesta yang dijalankan, kalah JomHeboh. Sudah pastinya blok kami yang menjadi mangsa jeritan ‘batin‘ senior2 ku. Habis semua sumpah seranah berkumandang di jagat alam. Tapi bagi aku, itu sekadar untuk melepas tension je. Tak ada maksud yang lebih2. Cop! Tertinggal satu, bukan blok kami saja yang jadi mangsa pekikan, golongan ‘mak nyah’ turut jadi ‘siulan’. Yang paling segar dalam ingatanku, time black out yang paling lama. Malam tu bebudak blok 2 berbalas pantun dengan bebudak blok 4 (aku dok blok 3). Kami yang menghuni blok 3 menjadi pendengar setia agak terhibur dengar keriuhan itu. Dan pada malam itu jugak, seorang pelajar dari blok 2 membakar tilam. Motifnya aku tak ketahui, and then sorang lagi mengeluarkan alat pemadam api seolah2 ada demonstrasi memadamkan api pulak. Kesan terbakar itu masih ada sampai sekarang. Kira terbantutlah pokok tersebut. Apart from that, bebudak freshie perlu mengambil satu subject ‘Kesatria Negara’. Subjectnya senang, turun berkawad je. Akan tetapi, perjalanan nak pergi berkawad pun boleh tahan hebatnya, sehebat malam keriuhan black out. Agak lucu saat itu, kerana kami yang selaku freshie agak cuak dengan senior. Langsung tak berani berjalan di atas kaki lima mahupun jalan raya. Kami menggunakan jalan padang. Habis mati rumput2 di situ kami pijak. “cepat freshie!!!!” antara laungan yang sering berkumandang. Tapi lagi hebat sorakan kepada kadet bomba. “api2, tolong!!!!!!”. Memang lucu saat itu. Setiap blok perlu mengadakan aktiviti peringkat kolej untuk kekal menghuni hostel. Salah satu aktiviti ‘wajib’; gotong royong!

Ragging is normal scenario kat mana2 asrama pun. Hostel aku tak terkecuali. Setiap blok diberi jolokan tertentu. Blok 1, blok yang paling aktif every semester. Blok 2, blok yang bermasalah. Blok 3, blok freshie. Blok 4, blok yang simple (pernah kena cop blok paling kotor). Blok 5, blok pendekar sebab ramai super duper senior. Blok 6, blok skema or blok budak2 pandai (only for 3 pointers je). Kes ragging paling banyak berlaku kat blok 2, 3, 4 dan 5. tapi kalau bolh minta jauhkan dari kena ragging kat blok 2 and 5. Blok ni agak ganas sikit raggingnya (kata senior padaku lah). Dan aku sudah tentu pernah merasa. Paling teruk aku kena kat blok 2. kena belsah cukup2, tapi tak adalah sampai lebam. Then kat blok 4 pun aku kena, menyanyi lagu titanic (My Heart will go on) dan berlakon. Kat blok 1 aku Cuma diarah untuk mengurut sahaja.

I think that’s all for semester 1. I miss this memory. Walaupun ada banyak perkara tak best but that also my bestest memory.

Sunday, December 28, 2008

Lucky by Jason Mraz

(feat. Colbie Caillat)
Do you hear me, I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying

Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now
I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday


bukan pasal apa aku publish lirik ni... ada sebabnya...
feeling lucky? yup! one of the reasons.... hahaha

Wednesday, December 24, 2008

Alphabet Survey

A is for age:
23
B is for beer of choice:
I only have a chance to taste A&W Root Beer

C is for what you can't wait for right now:
To be free

D is for your dog's name:
Don’t have a dog

E is for essential item you use everyday:
My Nokia 1100 hehe

F is for favorite TV show at the moment:
I didn’t watch a TV nowadays

G is for favorite game:
did you mean sport; hmm volleyball

H is for Home town:
Lovely Sibu

I is for instruments you play:
Spoon huhu

J is for favorite juice:
Sky Juice huhuhu orange & watermelon is fine
K is for whose butt you'd like to kick:
My Housemate!!!

L is for last food you ate:
Cornflakes cooked with sambal ‘-‘?
M is for marriage:
Someday I will, Insya Allah
N is for your name:
Mohd Shahlan Bin Kassim
I is for overnight hospital stays:
Not yet, for what??
P is for people you can't live without:
Aziah G…
Q is for quote:
“It's just better not to want anything. That way, if it goes away or doesn't happen, it just doesn't matter” – Tyler Gage (Step Up)
R is for Biggest Regret:
not biggest enough eh…
S is for status:
Single but not available
T is for time you woke up today:
5.30am then sleep again at 6.30am ;p
U is for underwear you have on now:
Depi (purpose of this question???)
V is for vegetable you love:
‘Kang Kung’!!!
W is for worst habit:
‘Punctuality’ please do antonym it hehehe
X is for x-rays you've had:
several times, first one to scan my skull back in ‘95
Y is for yummy food you ate today?:
Maggi - Curry
Z is for the zodiac sign:
Leo the kangaroo eh the Lion lah…

Tuesday, December 23, 2008

Destinasi Cinta

Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan

Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi
Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati

Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi

Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati(Destinasi cinta Ilahi)

Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai Tuhanku... Ya Allah...

Monday, December 22, 2008

Richest People in The World


Dulu aku xpenah tau sapa yang paling kaya... aku dengar jer orang bercerita pasal bill gates... sapa ntah bill gates pun aku xtau... tp skang tau lah aku serba sedikit (ckit pun jadi lah..) perasan atau tidak, dorang ni (top billionaires) kebanyakan dari negara2 besar except for Hong Kong... dan paling mengejutkan aku(first time aku bukak web ni lah...) ramai jugak orang india yg top yer... top 5 plak tu.... rakyat lain papa kedana... tp tu lah org kata (org kata, aku tulis balik jer...) yang kaya terus kaya, yang miskin??? hmmm

maklumat ni di update pada tarikh: 03.05.08
nak senarai penoh boleh cari kat link bwah ni.....

Tuesday, December 16, 2008

Life Is Wonderful

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying
It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other
And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Ha la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is so full of
Ah la la la la la la life is so rough
Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is our love
Ah la la la la la

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain

Ah la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life is meaningful
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life it is...so... wonderful
It is so meaningful
It is so wonderful
It is meaningful
It is wonderful
It is meaningful
It goes full circle
Wonderful
Meaningful
Full circle
Wonderful

Friday, December 12, 2008

Crazy

Tell me what's wrong with society
When everywhere I look, I see
Young girls dying to be on TV
They won't stop till they've reached their dreams
Diet pills, surgery
Photoshopped pictures in magazines
Telling them how they should be
It doesn't make sense to me
Is everybody going crazy?
Is anybody gonna save me?
Can anybody tell me what's going on?
Tell me what's going on?
If you open your eyes
You'll see that something is wrong
I guess things are not how they used to be
There's no more normal families
Parents act like enemies
Making kids feel like it's World War III
No one cares, no one's there
I guess we're all just too damn busy
And money's our first priority
It doesn't make sense to me
Is everybody going crazy?
Is anybody gonna save me?
Can anybody tell me what's going on?
Tell me what's going on?
If you open your eyes
You'll see that something is wrong
Is everybody going crazy?
Is everybody going crazy?
Tell me what's wrong with society
When everywhere I look I see
Rich guys driving big SUVs
While kids are starving in the streets
No one caresNo one likes to share
I guess life's unfairIs everybody going crazy?
Is anybody gonna save me?
Can anybody tell me what's going on?
Tell me what's going on?
If you open your eyes
You'll see that something, something is wrong
Is everybody going crazy?
Can anybody tell me what's going on?
Tell me what's going on?
If you open your eyes
You'll see that something is wrong

do you think so??? is this world are really going crazy?? Hmmm yup!!! I agree....

Thursday, December 11, 2008

Assalamualaikum....

Masih tercari, mencari nahu dan kata- kata
Tanpa noktah bicara tak bernada
Dengan Bismillah aku bermula

ViSiT ViA Da LiNe