TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Tuesday, March 31, 2009

Earth Hour 2009 [2]

what did you do to save the planet??
are you??
lead to the participation on earth hour 2009.... i was so excited to witnessed the twin tower switched off the light... and even 'mamak' stall also participate that night... hmmm at least this is the thing that we can do huh... switched off the light...

Monday, March 30, 2009

Dilema Seorang Aku

Gosh.... what happen to me???!! seriously i'm in deep2 trouble... maybe masalah yang aku cari sendiri........

it all start with a friend...... dia ajak aku untuk pergi conference, aku setuju bukan sebab conference, tetapi sebab dia kawan aku.... dan aku agak mual bila budak ni kata; "conference ni penting untuk masa depan ko"..... wah!!!!! mahalnya statement.... hehehe still i went to the conference which held at Times Square..... at first, biasa jer aku tengok... macam perjumpaan orang2 biasa jer..... after Maghrib, there we go, the fenomena started........ people going crazy to reach the 'ticket'.... aku pun pelik.... mereka sanggup beli tiket untuk masuk ke dewan cnference dengan jumlah yang agak BESAR .... walaupun tiket tu aku pun mampu buat dan cetak.... tapi ada yang mengeluarkan sejumlah wang yang besar (rm500) hanya untuk sekeping tiket....... gila bukan........ berkali2 aku dipesan; "jangan jual tiket ko, nanti ko yang rugi....." then, bila aku melangkah masuk jer kat dewan tu, i can feel the aura..... don't know to describe it.......... the end.... kuikuikui (selebihnya aku tak boleh cerita apa jadi kat dalam dewan tu, rahsia kata mereka).........

dari situ aku mula kenal dengan 'mereka2' yang telah 'berjaya'.... pertanyaan yang sering aku dengar; "what is your dream?" & "do you want to achieve it?".... gila apa?! of course lah aku nak... walaupun ia sekadar mimpi dari alam tidur ku, kalau boleh digapai why not?! dan semenjak itu aku dihujani bertalu2 pertanyaan... adakah aku dah bersedia, adakah mahu mengikuti dan yang paling penting, adakah aku mahu berubah ke arah yang lebih baik????

dan semalam...... aku berjumpa lagi bertemu dengan 'insan2' ini........(agak berkali2 juga aku di ajak, namun ada saja alasan aku...) al maklumlah exam aku dah dekat....(rabu ni first paper)... aku 'ditenangkan' oleh 'mereka' yang berada disitu.... "kosongkan fikiran dan lapangkan dada"... huhuuu maka bermulalah bicara seorang 'insan' kepada aku memecah segala awan dibenakku, meruntai semua simpulan persoalan ku.... hampir sejam, aku dicurahkan dengan budaya 'mereka'... dan aku pastinya faham (walau ada sedikit yang blur... hehehe)... disitulah aku mula diberi cabaran jika aku ingin menjadi sebahagian dari keluarga mereka.......

dilema aku lahir dari saat ini.... boleh saja aku menolak tawaran mereka, namun peluang yang terbentang juga tidak mampu aku usung keluar.... bukan kerana aku mata duitan, bukan jua aku materialistik.... tapi harapan yang aku galas membuakkan semangat ku untuk berjuang bersama mereka.... cabaran yang 'mereka' berikan terlalu berat untuk ku lakukan.... tidak sampai hati pun ada... aku dipaksa menyembunyikan kebenaran yang mana aku boleh saja membongkarkan nya..... perkara inilah yang menggugat kekuatanku.... sejenak aku berfikir, patutkah aku teruskan atau tidak... aku tidak menipu, cuma tidak memberikan kebenaran, aku sembunyikannya............

cabarannya; aku perlukan wang untuk membantuku, jumlah yang terlalu besar bagiku.... aku terpaksa meminjam rm2500 dari sesiapa pun.... aku benar2 terdesak.... tapi pada siapa?? tidaklah aku meminta pada seorang, tapi sekurang2nya dari seorang yang memberi rm100 mampu ku kumpul dari sejumlah 25 orang..... tekadku akan membayar balik dalam tempoh sebulan....dan saat itulah aku boleh bercerita apa yang berlaku disebalik derita dan dilema aku ini........ ya Allah....... kuatkanlah hamba mu ini.... berikanlah hidayah dan petunjukMU bagi semua yang berlaku pada diriku... ku pohon sesungguhnya pada diriMu.......


*pix by obskure, rahsiagooglegroup & nonformality

Saturday, March 28, 2009

New to the Place....


That nite me and my brother take a bus (Metro Bus)... Supposely we stopped at Central Market, but we made a choice to stop at Pavillion... then we walk ourself to Petaling Street (far away eh...) huhhuu... but its fun eh... at Petaling Street, we are very nervous but enough not to show it... Well, Petaling Street well known as one of the popular 'fighting scene'. this is my first time to put my sandal on the Petaling's floor... Any caused can be a tragedy huhu...after few minutes of wondering, I text my brother asking where is the Palace Hotel.... there, we meet my brother, his mother-in-law, his wife and my niece... the purpose is just to take my letter from him... then, we need to get back at my home at Wangsa Maju.... guess what??! we missed the buses and the trains.... have to take the cab.... aiyoh rm25... nevermind, as long as i could get back...

Friday, March 27, 2009

Earth Hour 2009


hehehehe got another few minutes to next day.... so dou you participate? I am... tomorrow i will go to KLCC with my love hehehhee we will see from metro side of view.... and what will u do?? switch off the light and??? doin something 'naughty' lol.... or maybe a romantic candle light dinner.... hehehehe we will see about that later okay....

Monday, March 23, 2009

Dinner at D'Putra

Hey last nite, me and my bro went to dinner at D'Putra... (one of my favourite stall) around 10 o'clock we arrived at the stall.... the funny thing is, we waited about almost an hour for the waiter to get our order.... I didn't blame the waiter, because that nite the customers are super duper crowded... I don't care, because I know that the foods are delicious and marvellous to me... and know what? I've got addicted to eat at that stall over and over again.....



Just like before, I'd order coffee ice and 'Nasi Paprik' (yummmyyy) and my brother then order hot coffee (but the waiter sent him hot tea huhhu) and he also order 'Nasi Goreng Paprik' and 'Tom Yam Campur'.... again the waiter did sent us wrong menus hahaha we don't mind at all... we just laughing about it....



We finished our dinner around 11.30pm... then we rushed to went back home as I started to feel pain... Got a fever... fuhhhh... I'm gigling.... That the end of story....











Thank You Guys....

I did noticed that someone from Various Places are viewing my page....
no matter who you are...
Million thanks k.... do buzz me....
so that we could know each other....
and also to anyone that reading my blog...
thanks a lot guys....
it mean a world to me.....

Tuesday, March 17, 2009

Kami Berdendang

Sudah lama tidak 'menyumbang' suara... teringin pulak rasanya menyeksa tekak ini.... lalu aku Ira dan Ina bercadang pergi karaoke... Yana tak dapat nak join sebab nak bantu Zul buka kedai malam nanti... Man pulak malas nak ikut.... Kayrol sakit mata, tak larat katanya.... jadi kami tak goyah dengan dugaan itu huhuhuhu pergi jugak lah kami.... destinasi kami news KTV kat Times Square... sebab habis je melalak boleh ronda2 jap kat Times Square....

Sampai jer kat sana, terus kita orang tanya bayaran untuk satu jam berapa & so forth.... kami ambil bilik yang paling kecik (masih besar aku tengok).. Bayaran RM20 satu jam... dan apalagi bercadanganlah Ira untuk menghabiskan 2 jam di bilik itu... 2 JAM!!!! mana la agaknya suara kami menghilang selepas ini.... hahahaha lantaklah, janji dapat lepas tension sesudah exam.... walaupun kesejukkan, kami nyanyi jugak... haha yang penting, enjoy....




List lagu yang kami nyanyi (tapi tak ikut turutan sebab lupa dah)

Cinta Dalam Hati - Ungu
Keunggulan Cinta - Bumiputra Rockers
Kau Kekasihku - Siti Nurhaliza
Pelamin Anganku Musnah - Azie
Sekuntum Mawar Merah, Sebuah Puisi - Hattan
Taman Rashidah Utama - Wings
Kaulah Segalanya - Ruth Sahanaya
Pudar - Rossa
Salam Terakhir - Sudirman
Andainya Aku Pergi Dulu Sebelummu - Alleycats
Season In The Sun - Westlife
As Long As You Love Me - Backstreetboys
Because Of You - Kelly Clarkson
Viva Forever - Spice Girls
This I Promise You - *Nsync
Lemon Tree - Fool's Garden
My All - Mariah Carey
Tak Tercapai Akalmu - Elyana
Blues Ganu Kita - Iklim
Aku Tak Bersalah - Pearl
Pakai Kanta Cinta - Elyana
Cobalah Untuk Setia - Kris Dayanti
Bukan Aku Tak Cinta - Iklim

And MORE.............

*pix by cons

Sunday, March 15, 2009

Soal Kahwin??


Masuk hari ni, kali kedua dah aku pergi ke kenduri kahwin.... seronok tengok suasana kenduri... meriah....... cerita pasal kahwin, aku terbaca senaskhah bicara yang menarik perhatian aku... dan semestinya berkaitan tentang kahwin..... so here, i'm gonna write and a little bit of editting on that 'article'...

Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya Di sana orang menyoal Tak kira teman mahu kenalan Asyik-asyik itu je yang jadi bualan Begitulah nasib orang bujang Tak kira lelaki mahupun perempuan
pelikkan??? tapi itulah kenyataan....

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak Si dara, ayah takut bergelar andalusia
padahal memang ramai dah...

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya Bila dijawab jodoh belum ada Kata mereka, kita kenalah usaha Mandi bunga salah satu caranya
penuh jer idea dengan petua2... betul atau tak, aku pun xtau....

Bila nak kawin???
Aduuuhh...aku disoal lagi Kawin??? Nak kawin dengan sapa? Calon pun takde. Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
sesedap kari ayam campur telur mata jer nak cakap.... abis tu takkan suami or isteri orang pun nak kebas??? tak memilih KANNNN

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesedap makan eskrim paddle pop....

Bila nak kawin???
Aaahhh....sungguh aku bosan Banyak yang lain boleh jadi persoalan Kenapa asyik itu yang dihadapkan Apa kita nak heran Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.
betol3....

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang Biarkanlah mereka terus bertanya Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..) Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.
a'a... percaya jer pada ketentuanNYA....

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya Usah dirisaukan jodoh orang Jaga masjid sendiri agar tidak goyang Lain orang lain rezekinya Syukurlah dengan apa yang kita ada
tu yang penting...... sila jaga kain batik dan pelikat anda sendiri......


*pix by irwandy & mama min... artikel cilok dari Redzuwan

Thursday, March 12, 2009

Bisnes cara 'Baik'

Sudah adat berniaga ada tenggelam ada timbul... aku dan member2 pun dah prepare dengan semua dugaan bila buka bisnes... tapi sesuatu yang paling aku tidak gemar bila orang mula bermain kotor... kenapa tidak mahu bersaing secara sihat? apakah tidak mampu? atau sememangnya itu adat kalian??

sudah sebulan kami menjalankan bisnes... purata jualan sehari sekitar rm80 ke rm100... bersyukurlah kami atas rezeki yang dilimpah kepada kami... namun, ada saja mata yang menjeling, perasaan iri hati... 6 mac 2009 - jualan kami mendadak jatuh.. rm32 sahaja... bukan tidak bersyukur, tp terlalu mendadak... keesokan hari pun sama (rm31)... dan lusanya trus jatuh kepada rm30.... agak pelik, kenapa sampai begitu.... sekali... 8 mac 2009 kami bercadang menutup kedai buat seketika... kami meminta untuk 'dilihat' jika ada sesuatu pada gerai kami... sesungguhnya memang benar; kedai kami telah 'ditutup' supaya orang tidak nampak kedai kami... Ya Allah, kenapa sampai begitu sekali.... 10 mac 2009, kami 'mencuci' kedai supaya bersih dari 'pemberian' orang kepada kami.... dengan penuh pengharapan, kami memulakan langkah yang baru....

bertanya juga insan2 yang prihatin, sapakah yang mendajalkan kedai kami dan motifnya.... bagi kami, biarlah identiti dirahsiakan... biar Allah saj yang memberi penghakiman ke atasnya... motif? aku tidak pasti.... kenapa perlu takut pada kami yang hanya pelajar... dulu kami hanya dipandang sebelah mata... mungkin kerna dari hari ke hari, bisnes kami menampakkan kemajuan; bermula dengan pelajar sebagai pelanggan, kemudian kami menarik perhatian penghuni di situ... paling menggugat apabila kami mula menambah bilangan meja di kedai kami... agaknya sebab itu, risau membukit di hati mereka... Wallahu 'alam......

Yang pasti, kami tetap melangkah maju.... jangan pernah goyah semangat ini.... Dan aku akan terus berjuang, kerna aku mahu kekal berjiwa kental......






pix by emir abu khalil & meowxbaby

Monday, March 2, 2009

I Shall Be Gone

I wake up this morning... try to figure up myself and her... she is my crush... I’m longing to her for a long time... she is one of kind that I desire to... she makes me believe in love... she makes me happy and sad... she's the one...

In the Northern, they say how beautiful the ice crystal is...
I remained silent...
In the East, they say how refreshing the air was...
I remained silent...
In the southern, they say how the island has serenaded them...
I remained silent...
In the west, they were petrified to creation of skyscrapers...
I remained silent...
But when I speak of you...
the beauty shine upon me...
the refreshing touch surrounded me...
the words that serenade me...
the persona petrified me...
They are all silent...

-Inspiration of Intan-


But I, not the one that can charming her… she is so far away from me… too far… I’ll guess I never reached her… wish that she could love me for what I’ve being…


Ku bukan superstar, kaya dan terkenal…

Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal…

Ku bukan bangsawan, ku bukan priari…

Ku hanyalah orang yang ingin dicintai…


-Project Pop-


It’s been too long… I’m not sure if there’s love for me… you leave me hanging… you never answer me… is it so hard for you to say a YES or NO… I don’t mind that it would hurts me… it hurts me enough to wait for you… maybe we were not meant to be together… so I guess, I better get gone…


I think I'd better leave right now

Before I fall any deeper

I think I'd better leave right now

Feeling weaker and weaker

Somebody better show me how

Before I fall any deeper

I think I'd better leave right now


-Will Young-

Sunday, March 1, 2009

Hey Kamu!!!

Kenapa ingin sangat dibenci??? lepas tu nak salahkan Tuhan bcoz of the path that u choose!!! wake up man... ko bukan budak kecik lagi lah.... lagak pandai, tapi sebenarnya..??

at the moment aku balik sarawak, laptop aku amanahkan adik aku untuk jaga.... this week, my brother 'lepaking' at my house.... so, dah jadi kebiasaan kalau laptop kat umah tu dipakai dan dipijam seisi umah......akan tetapi, bagi pinjam bukan maksud ko ada hak sepenuhnya ke atas laptop aku... bila aku aku NO, sememangnya aku maksudkannya.... yang ko pergi format laptop aku apsal?? bodoh betol lah!!!!!! aku peduli apa ko ada buat backup files sekalipun.... u did not get my permission to format my laptop........ cantik jer ko punya alasan; "windows vista ko dah corrupt"....... may i know, kenapa boleh corrupt??!!!! ko punya pasal lah!!!!!!!!! download tak habis2... pas tu habis semua benda nak install, apa ko ingat laptop aku tu tikus makmal nak ko buat ujikaji!!!!!!!! kononlah ko dah install antivirus kat laptop aku, but whats the point?? sbelum ada antivirus, laptop aku tak pernah ada virus.... lepas je ko stat install, macam2 virus ada... mark my word! don't you ever touch my laptop again!!!! aku haramkan.... buat laptop aku macam reta sendiri... memang pu******** tol.........

ViSiT ViA Da LiNe