TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Sunday, January 4, 2009

Kena Ragut Lagi!!!!

Apa dah jadi? I'm asking to the people of KL... maybe bukan origin KL but still, it always happened here; KL. My friend just kena ragut tonight. She loses her handbag. Dalam handbag dompet ngan cellphone. Blimey! berepa banyak kerugian tu. What a stupid and non-civilization people. I'm so sorry Ina, I could not help. I know............. It's all like this....



Aku baru je lepas hantar my brother to Stesesn Putra Wangsa Maju. He's going to Bangi; his campus because tomorrow have a class. Dia tumpang tidur kat rumah aku semalam. Semalam aku, Ina dan dia pergi ke Uptown.



So today, he's going back already. After 'escorting' him, I proceed to AEON Jusco Wangsa Maju. There, I meet Ina and her friend; Wan. Mula2 Wan nak tumpang tidur kat rumah aku. But then, dia dapat tahu his friend ada tinggal berdekatan; TAR Villa. So he decide to overnight kat rumah kawan dia tu lah. We waited for his friend to came over kat Jusco. Jusco; the place where me and my classmate selalu lepak. Bukan sebarang lepak, lepak berinformasi. Kat sini lah kami selalu buat assignment kami yang bertimbun2. Ina selalu jugak lepak bersama aku kat sini, dan sudah pastinya bersama Ira, Yana, Kayrul dan juga Zul. Tapi malam ni, Ina sekadar singgah di Jusco untuk menghantar kawannya tersebut ke Jusco. After Wan's friend datang, we (me and Ina) decide to go back. Aku lah yang kena hantar Ina ke PV10, since Ira dah menunggu di rumah. So, I said; why not. Lagipun memang aku nak ke sana, nak hantar motosikal Yana yang aku pinjam pagi tadi.




This is the horrible part of the story. Malas nak cerita panjang2. Aku straight forward cakap, handbag Ina kena ragut on the way nak ke PV10. That scene terlalu pantas. Aku memang tak perasan. Kejadian berlaku berdekatan dengan JPJ Wangsa Maju. Keadaan aku panic, Ina lagilah. Aku tak sempat nak cam no pendaftaran motosikal peragut tu. Yang aku nampak, 2 orang lelaki. Melayu, yakini Ina. Aku cuba nak kejar. Tapi malangnya, aku bukan reti bawa motosikal laju2. bawa 100 pun aku dah agak cuak. Kena pulak tang corner, Ina boleh goyangkan badan aku; sebab nak suruh aku cepat. Gila apa? Kang accident apa cerita? Aku try gak follow. Aku suruh Ina perhati ke mana arah motosikal tu pergi, kerana aku ni rabun malam. Kesudahannya, peragut terlepas begitu saja (dunia ni jer, akhirat korang tak lepas). Seriously, I cannot do anything, I wish that I can ride just like my brothers, Yana, Zul or Kayrul. For sure aku dapat kejar. Rasa useless sangat bila dengar Ina menangis. Baru 4 hari berada pada tahun baru, dah ada kenangan pahit. This is my third experience kena ragut. Cuma ni aku agak cuak sebab aku atas motosikal, second sebab ada orang lain bersama aku. Tiga2 kes berlaku kat Kuala Lumpur. Why? terlalu susah sangat ke hidup ni, sampai perlu meragut, merompak dan mencuri. Adakah kerana orang tak nak terima bekerja 'korang' buat kerja ni? atau sememangnya 'korang' tak pernah terfikir alternatif lain untuk cari duit?


Nak je aku doakan agar mereka dapat balasan dari Allah. Accident patah tangan ke, kena serang penyakit ke. Tapi for what? puas hati ke aku nanti? Sememangnya kat dunia wujud manusia begitu. Sedang aku pun tak begitu sempurna. Ada baiknya aku doakan aku mendapat hidayah dariNya. Doakan kedamaian dan ketenangan jiwa. Tapi siapa aku untuk berkata2. This incident really buat aku sedikit trauma. Aku ibarat tidak mampu untk mempercayai orang di sekeliling ku lagi. Seperti ada mata2 yang memerhati gerak laku ku dan menunggu peluang untuk menyerangku. Takut?? mungkin ya atau tidak. Cuak?? entahlah, mengapa perlu aku cuak. Aku percaya ada hikmah di setiap kejadian. Kebaikan dibalas ganjaran. Dosa yang aku buat, mesti ada balasan yang bakal aku terima (sama ada di dunia mahupun akhirat sana).

I'm very sorry Ina. Because of me, you lose your cell phone, all of your paraphernalia in your purse.

0 KriTik:

ViSiT ViA Da LiNe