TenTanG Aku

My Photo
Lasykar Langit dan Bumi
I declare myself as an Observer; I love to watch the 'actor' in the real world... Their characters obviously different from one to another... Then I usually questioning myself, do I look like just like them? Maybe I just can't fit to voice what I feel inside, but this is the place where my fingers start to dance (variety dance styles), dance with the musics created by my mind... if I can't reach the stars above us, just let the stars shinning in my page... Here I am a 'lasykar', fight for myself...
View my complete profile

Friday, April 5, 2013

Kayap Ular


Assalamualaikum



Story ni sepatutnya aku submit kat blogger bulan lepas. **perghhh ayat nak mahal jer, ko ingat ko sapa? Memandangkan tahap kerajinan aku menaip tidak meyakinkan maka aku postpone. Nasib baik postpone, kalau tak buat terus?? Apa cer??

Ok kali ni pasal pengalaman aku bersama-sama kayap. 6 Mac 2013, aku rasa sakit dada sebelah kiri. Bahu dan lengan kiri terasa penat yang teramat. Aku mula rasa pelik, sakit apa kah ini?? Takkan sakit jantung kot. Lepas mandi, ada kesan merah timbul kat badan aku. Dah kenapa pulak, panjang pulak tuh. Setel mandi aku terus online, tanya dengan incek google sakit apakah aku ini. pergi klinik kang, depa plak yang tanya aku balik "sakit apa?", makan hati dengan soalan doktor.

Maka setelah berhempas pulas membaca, maka aku telah berjaya menyimpulkan bahawa kesan merah itu adalah 'Shingles' atau dalam bahasa kita KAYAP. Berdasarkan pattern merah di badan aku ini, kayap ini adalah dari spesis kayap ular *ssssssss (bunyi ular sikit)

Kayap ni ada banyak jenis tau, ada kayap bunga, kayap api, kayap setompok dan banyak lagi lah. Kayap ular merupakan jenis yang bahaya. Orang kata kalau lingkaran bintik merah ini bertemu maka ajal lah penghidapnya. Seriau woi!!! Ada yang kena dekat leher, kat pinggang pun ada, tapi aku kena dekat dada.

Nak story panjang pasal proses kayap ni merebak macam malas plak, tapi untuk korang aku gigihkan jugaklah. Aku kan sayang korang :) Meh aku story step by step yerr.

Mula-mula rasa sakit macam kulit kena tarik, tapi takde pape pun kat kulit tuh. Tapi bila dah timbul ruam, try tekan, amboi sakitnya tak ingat! pas tu pelan2 ruam tu merebak kat badan. (certain kayap, dia merebak tak ikut pattern, tapi kayap ular, pattern dia melingkar). Bila ruam tu membesar, makin sakit plak rasa nya.


Hari ketiga aku tak tahan dah, aku pergi klinik nak pi check. Depa tak berapa sure pasal sakit aku, depa suh aku pergi poliklinik, sambil tu depa bagi panadol in case aku demam then ubat gastrik. Esoknya aku pergi poliklinik, bukan politeknik!! dan seperti yang aku jangka doktor tanya "Apa sakit??" haisshhhh nasib baik encek Google dah bagitau kat aku kena kayap. Doktor angguk kepala then suruh aku pi amik ubat. Depa bagi aku ubat sapu, Calamine Lotion, Syrup apa ntah tapi untuk hilangkan kegatalan dalaman, dan panadol kalo demam.

Sebenarnya ubat kat klinik jarang berkesan untuk sakit kayap ni. Lotion tu sekadar menyejukkan kayap, sebab bahagian ruam tu sangat panas yer. Tak pernah aku demam sebelah badan jer. Ajaib tak? memang ajaib, Giler tak ajaib?? minggu pertama dan kedua kena kayap ini amat memeritkan ye, terlentang terbaring je aku demam. Tapi sempat online oyeahhh. aku tanya encek google lagi petua kampung, sekali suggestion dia amat payah ye aku nak carik bahan2 nyer, ada yang mudah, tapi aku malas nak carik, boleh??

Selain dari tuh, aku tanya dengan famili aku gak kot2 depa tau. Abang aku rupa2 nya pernah kena, tapi kayap bunga dan tak berair macam aku. dia pergi berubat cara cina. Main tembak guna api. Mampus!! dah ler aku ni pengecut nak berubat :p Aku cari petua lain hehehehe mula2 segan plak aku nak tayang body kat rumah ni, sebab takut depa geli. Tapi kakak aku cakap kalau pakai baju sakit, tak payah pakai baju. So aku tak pakai baju lah sepanjang masa. Kalau pakai baju, rasa ngilu kena gesel dengan baju. sakit tak payah cerita la.

Pas tuh member2 aku plak sangat prihatin dengan nyawa aku, terus bagi idea. Cari minyak kayap, tapi aku tak jumpa. Petua paling susah aku nak carik bila member aku suruh cari parang atau pisau yang pernah digunakan untuk bunuh orang. Rendam pisau tu dalam air or minyak, then hasil rendaman tu sapu kat kayap. Humangaihhhh payah bebeno. Dan last kali kawan aku bawak 'Tanah Luang' dari kampung suggestion dari pakciknya. Tanah ni merupakan tempat air mata air keluar, dan kebetulan ada dekat rumah pakcik nya.

Cara mudah jer, campur sikit air kat tanah tu, then sapu kat seluruh badan yang terkena kayap. Bila kering jer tanah tu kat badan, memang kurang sikit rasa sakit. Kulit jadi tegang sikit, tapi ruam dah merebak. Automatik gudang2 air tu pecah satu persatu, tapi tak meleleh sebab tanah tu. Seminggu jugak aku pakai tanah tuh, hasilnya sangat berkesan. Semua gudang air tu pecah. Seterusnya aku perlu tunggu luka2 tu kering sendiri, jangan ngada nak kopek nanti berdarah lambat plak nak baik. Serius time stage yang sangat sakit. Sakit badan sampai aku demam lagi, dan keinginan aku yang berkobar2 nak menggaru.

Cukup tempoh sebulan, Alhamdulillah, kayap ni beransur hilang. Cuma nampak lah sikit parut nya. Mujur aku putih, tak nampak sangat parut itu. Ouchhh! Walaupun kesan luka telah kering sepenuhnya dan terkopek sendiri, tapi belum pulih lagi, masih terasa ngilu kat badan. Kena sabar lagi dan terus sabar.

Juga turut meruntun jiwa aku bila kena kayap ni kena berpantang makan pulak dah (rasa pregnant plak aku).  Tak boleh makan ayam, telur, seafood, sayur atau buah yang tumbuh menjalar dan buah yang berjalur (tembikai, timun, labu etc). Tak boleh makan makanan berminyak. Sedeyhhhhhhhhh sepanjang aku sakit, aku makan bubur kosong jer, makan roti dan jugak makan ubi. Tapi kalau rasa nak makan, boleh jer, tapi kalau gatal PADAN MUKA hahahaha

Famili sangat 'sporting' sebab time ni lah depa nak makan meriah dengan tom yam nyer, sambar belacan lah, ayam masak merah caittt sunggguhhhhhhh!

Tapi Alhamdulillah aku dah baik :)

Sekian, malas plak nak tambah story

56 KriTik:

Mon Zaffarin said...

wowwwwwwww. alhamdulillah dah sihat. aku baca pon dah rasa terseksa sgt. mintak2 tak nak kena lansung lah kat aku insyaAllah... aminnnnn. take care! :)

Lasykar Langit dan Bumi said...

Alhamdulillah. sebulan woa sakit.
yup mintak2 dijauhkan. thanks Mon :)

Mon Zaffarin said...

Tapi kelakar giler part kene carik parang tu hahaha

Lasykar Langit dan Bumi said...

kan... agak meroyan aku memikirkannya.. tapi bila kawan aku suggest baru terpikir, leh carik kat rumah panjang katanya. dulu orang iban kan headhunter hehehe

man said...

saya ada kayap tp bkn ular pny..

Lasykar Langit dan Bumi said...

Man. dah sembuh ker kayap tuh? kayap jenis apa?

Muzafar said...

Sedang melalui... As now, x bole tido... Sakit mencucuk cucuk... Tuhan saja yg tahu T.T

Muzafar said...

Sedang melalui... As now, x bole tido... Sakit mencucuk cucuk... Tuhan saja yg tahu T.T

abdullah said...

saya juga.tapi stakat ni saiz 3 jari dan bulat. bila tgk pic kat sini,seram lah pulak. btw, doc xde bg ubat lain ke such antiviral etc. sbb bnde ni asal nye virus chicken pox. its kinda a return or come back of chicken pox, but in different form. jazakallah

Anonymous said...

oh ambe sedang alaminya skrng..enjoy it haha

Lasykar Langit dan Bumi said...

Muzafar. yup memang payah gila nak tido. demam pun tak kebah2. Mujur lah boleh sembuh. serius memang tak larat sepanjang kena kayap

Lasykar Langit dan Bumi said...

Abdullah.. macam yang saya bagitau, ubat yang doktor bagi tak berkesan (as for my case la).. lagi pun dia tak check betol, only nodding when i say 'its kayap'. Dia tak bagi details sakit macam mana, proses dia ker, so a bit frustrated la jugak. but syukur ada member2 yang tolong, and advice macam mana deal kayap ni. Alhamdulillah sekarang dah ok, tapi parut tu masih ada la.

Anonymous said...

Salam, nak tanye masa sapu tanah tu kan, ad pa pe nak bace x? Ni tibe2 ad sodare ad simptom2 kena kayap hu3 hrp leh bntu sy tq

Lasykar Langit dan Bumi said...

Cik/ En. Anon:

Takde bacaan specifik. cukup sekadar Bismillahirahmanirahim.... :)

miss watip said...

baru dapat... da la tgh paper stpm... makan masa sampai sebulan ke??? tapi xd berair or demam... mana nak dapat tanah luang 2 ek?? sis saya doctor pon kata hosp punye ubat x bkesan

A Rahmani said...

Salam semua. Saya ada hasilkan krim yang telah terbukti berkesan untuk kayap. Disapu terasa sejuk saja. Hilang rasa gatal dan pedih. Dalam masa 1 @ 2 hari insyaAllah ia akan sembuh. Hubungi saya untuk mencubanya. Jenama Krim Mutiara Bumi. Harganya murah cuma 12.00 saja..Hj Man 013438413..T kaseh. 

Anonymous said...

Hi, saya juga baru diagnos kena kayap ular. Setengah badan sakit. Mula sakit kat tengah tengah belakang. I thought its kurap ke hapa. Nasib baik my fren ni pakar, dia tengok sekali terus dia cakap ni macam herpes. I mengelabah la. Org cakap penyakit ni biasa akan menjangkiti org yg kotor. I dont know what does it mean by pengotor. But, kotor kah aku? Mihmih. . Of course ler tak. Aku jenis pembersih tau. Bila tanya doktor, dia cakap stress pun boleh jadi punca. May be aku stress gila coz my business ada drop skit selling nya. Al maklum lah, pesaingan yg hebat. . Aku akui aku stress kekadang. ( skrang ni aku tengah tahan pedih. Kayap tu dah start menjalar kat bawah pay*d*r*) sakit owh..
Ah girl

Anonymous said...

Hi,I ah girl. I lupa nak tanya u, betul ke ubat klinik tak mujarab? I pergi skin punye doctor la. Bukan nyer klinik biasa. Doktor kasih i satu botol antiseptic untuk cuci kayap, satu krim untuk melegakan kegatalan, 2 type ubat untuk dimakan . Satu jenis tu dipanggil acyclovir bp400mg, warna pink. I kena makan 5 kali sehari,untuk 5 hari. Setiap 4 jam. Di ulangi 4 jam sekali. Gila ke apa? Banyak tu..dah lah i ni jenis liat nak makan ubat. Kalau tak berkesan ,
bukankah sia sia jer i telan 50 biji pil warna pink tu?
Ah girl

Anonymous said...

Hi, its me again. Saje nak tanya, awak percaya ke pantang makan itu n ini? Ayam , telur n seafood adalah idaman ku selalu. Apatah lagi kfc. I dah rancang nak makan kfc ujung minggu ni, makan ayam crazy crunch. Arrrggghh, tak jadi ler ni. Ni I nak tanya , kalau langgar pantang , cuma akan gatal jer ke? I mean kayap tu takkan menjadi lebih panjang n even worst? Kalau setakat gatal, i rasa i dapat tahan . Insya Allah. But i takut kalau langgar pantang, biji biji tu akan jadi lebih banyak.
Ah girl

Anonymous said...

Cuba dptkn krim mutiara bumi. anak saya guna brkesan. rasa sejuk je n rasa gatal kurang. dlm masa xsampai 2 hari kulit dh kering trtanggal sndiri tinggal kulit baru.

Anonymous said...

Sy pun cmtu. Jika makan makanan laut spt udang, sotong yg sedap tu elergic gatal d kaki kiri. tmbul bintik berair n gatal. apa sy buat ialah garu sampai keluar air bisa, jika masih gatal sy garu lg smpai brdarah puas hati kmd basuh. lepas tu sy sapu krim mutiara bumi. rasa sejuk je n gatal hilang serta merta. lps tu ulang sapu krim tu hingga sembuh. dah sembuh jumpa udang sotong sapu lg kmd proses td berulang. Elergic ni dr dlm krim untuk rawat luar sj.

Anonymous said...

syorkn krim mutiara bumi. sejuk hilang gatal n cepat sembuh. cubalah hrgnya xmahal pun.

Anonymous said...

Syor dptkn krim mutiara bumi. ia berasal dr tanah liat terpilih. InsyaAllah cepat sembuh.

syue wana said...

Kalau hidap kayap, walaupun kayap dah hilang..sakit saraf disebabkan oleh serangan kayap tu boleh disembuhkan dengan Vivix tau..macam testimoni dalam entri saya ni

http://www.freevitamin.my/2013/11/testimoni-vivix-sembuhkan-kayap-dan.html

Lasykar Langit dan Bumi said...

wah banyak komen, tak perasan... sorry bagi yang bertanya.

Miss Watip, tanah tu biasa kat rumah2 kampung ada kot, say dapat pun dari kawan saya. semoga cepat sembuh yer

Lasykar Langit dan Bumi said...

Ah Girl, serius sakit, memang ada klinik yang bagi ubat berkesan, (klinik swasta) saya pergi klinik kerajaan jer... hhahaa maybe jugak sebab stress, pengotor?? mestilah saya tak ngaku hahahaa

tak tau la plak, tapi kalau rasa nak bergaru all the time boleh jer langgar pantang makan tu. tak tahan seyh....

Anonymous said...

Well thanks for the reply. I ada pergi check your blog yang satu lagi. Oh, u org kuching. Me too. Kamek orang sarawak juak. Well, tell me where to find that kind of tanah. Mek mpun kayap dah sembuh, but still ada baki skit. Sebijik dua. Mihmih
ah girl

A Rahmani said...

No hp hj man yg betul 0134389413..tk

farish H said...

Baru lepas kene sakiy ni. Kayap ular. Sedih :( sakit teramat. 2 mgi xg keje bro.. org tua yg ubatkan sembur pakai putik nangka. Alhamdulilah baik tp ade parut dh. But still sakit lg pinggang wlopon da kering

farish H said...

Baru lepas kene sakiy ni. Kayap ular. Sedih :( sakit teramat. 2 mgi xg keje bro.. org tua yg ubatkan sembur pakai putik nangka. Alhamdulilah baik tp ade parut dh. But still sakit lg pinggang wlopon da kering

A Rahmani said...

Syorkn smbung sapu krim mutiara bumi brterusan insyaAllah boleh hilang tumpuk2 parut kayap.

Lasykar Langit dan Bumi said...

Ah Girl, my other blog? hehehe thanks.

sik pandei kamek mok padah ngan kitak camni nak cari tanah ya, because my friend brought it from his uncle hous at Sarikei. She said, that tanah ya dari bawah rumah which is tanah tempat mata air pernah keluar. My kayap already gone, cuma parut2 masih ada juak la. sik kacak dah body hahaha

Lasykar Langit dan Bumi said...

Farish, Alhamdulillah kalau dah sembuh, memang sakit giler sampai boleh buat demam. oklah tu 2 minggu jer. aku lama sikit dari tu. memang ada kesan parut kat badan. pemakanan pun kena jaga juga time tu, jangan amik seafood kang tergaru2 hahaha

JiwaKu said...

Hi . I have a friend yang kena kayap ular jugak . It has been 18 years he's suffering .. boleh tak suggest mana nak dapat tanah tu ? I guess he needed it so much and I wouldn't wanna lose a friend like him. Kayap dye dah merebak dari leher ke seluruh badan sebelah kiri.

thanks for your kind reply

Anonymous said...

Aslm cik boleh cuba krim mutiara bumi yg d hasilkan oleh pcik hj man dia di changlun kedah. Beliau boleh d hubungi 0134389413. Ramai dh baik dgn kmb ini dgn izin Allah. Boleh juga layari krimmutiarabumi.blogspot.com untuk mklmt kmb ini.t kaseh.

Anonymous said...

Dekat area Chenderong Balai, Teluk Intan ada orang pandai mengubati penyakit ini cara kampung. H/P dia 014-2540605 - En. Yusuf.

Honey said...

Salam.

Ayah saya kena kayap sekarang. Dia kata dia dah minta ubat kampung which sapu dengan tanah. Katanya ada kat leher jugak. Bahaya tak kalau sampai ke leher?

Risau sebab dia nangis masa call haritu. So maksudnya ambil masa sebulan baru sembuh kayap ni?

Anonymous said...

Baru kena n masuk google baca entry ko. Tapi aku gi terus jumpa dermatologist. Sekali tgk dia dah diagnosed kayap ular. Bagi antiviral pill, cream sapu, pill utk saraf and pain killer. So far masih bearable tapi terasa denyut2 tempat ada blister tu.

Anonymous said...

Sakit mcm ni kena terus pi jumpa pakar kulit iaitu dermatologist. Kalau gi klinik kerajaan atau jumpa GP kdg2 dpt ubat x berkesan n bole silap diagnosed.

Anonymous said...

alhamdulillah...
nak tanye dgn hj.man krim mutiara bumi ada dijual di kedai kedai jamu di johor bahru tak ?....

Lasykar Langit dan Bumi said...

Maaf lambat reply semua.

Jiwaku, susah saya nak bagitau mana nak dapat tanah tu sebab hari tu kawan saya yang dapatkan untuk saya. dia kata tanah tu tempat punca mata air keluar. tanah tu membukit sikit katanya. tapi spesifik tempat saya tak boleh nak bagitau. semoga kawan awak cepat sembuh yer.

Honey, ayah tu kena kayap jenis ular jugak ker? leh cuba tanah kampung tu kot. Tak semua sembuh tempoh sebulan, terpulang pada antibodi orang tu kot, macam saya agak lambat sikit sebab tak jumpa ubat dan tanah on time. harap ayah awak cepat yer.

Anonymous said...

Sy kne kayap yg menjalar tu....pehhh sakit..dua bulan bru smbuh..Haah dktr BG ubt mkn pil 2 bjik, calamine lotion dgn krim jnama elomet..alhmdulillah...hilang sume bekas Dan parut

Dr Wan said...

Salam hormat.Setiap penyakit pasti ada penawarnya.Syukur kpd Allah penawar kayap sudah ditemui.Sudah ramai yang sembuh dengan izinNya.Dapatkan rawatan lanjut di Pusat Rawatan Fitrah Healthcare Centre Gombak. 019 6676236-Dr Wan sedia membantu.

Anonymous said...

assalamualaikum...mmg seksa penyakit kayap nie....lagi2 kalau kayap ular,sebulan baru sembuh....itulah kata2 mereka yg dtg berubat dgn kami....tapi alhamdulillah mereka yg dtg dan kenal dgn penyakit kayap ini tidak memerlukan masa yg lama utk sembuh.....hanya dgn sedikit modal insyaalah anda ak.an selesa seperti sediakala.Untuk perubatan sila sms@telepon 0102660408

Anonymous said...

saya pun dah expirienced kayap ular ni...ubat pakai daun lada+kapur. pedas sngat, pastu gatal..yg mmeningkan bnda ni jadi time cousin nak kawin jadi tpaksela beparut time orang kawin....time pantang tu bnyak bnda takle makan trtama yg bminyak,mak bagi mkan bubur+ sayur tapi result dia cepat kluar and the most important thing is "berat badan turun sbnyak 10kg" so happy~tpi bnyak hari tak pgi skola bnyak homework...harap harap tak jadi lgi buat ke 2 kalinya...

Lasykar Langit dan Bumi said...

Anon... sangat seksa yer, guna kapur?? luka biasa2 pun dah rasa macam nak terbakar kulit apatah lagi kalo kena kayap... nangesssssss... Alhamdulillah, kalo dah sembuh.. sama la, harap dah lalui pengalaman ngeri ni lagi hehehe

Unknown said...

Krim mutiara bumi nie apa brand? Prouduk melayu ke ni??

Saphia said...

Krim mutiara bumi nie apa brand? Prouduk melayu ke ni??

Eyta said...

Saya tengah alami.penyakit kayap sekarang amat.memedihkan.serta.sakit amat sangat.org kata.ken kayap ular,saya.betul2 stress.bila baca kat.blog ada yg.ckp.macam,2,tgk badan pun ngeri sendiri.geli pon ada

Eyta said...

Saya tengah alami.penyakit kayap sekarang amat.memedihkan.serta.sakit amat sangat.org kata.ken kayap ular,saya.betul2 stress.bila baca kat.blog ada yg.ckp.macam,2,tgk badan pun ngeri sendiri.geli pon ada

Anonymous said...

Saya juga tgh mgalami... Waaaaa..
Haha kepedihan, sakit dia bila tak bpantang..jangan kata laa.. Pedihh teramat.. Now, Tgh lakukan experimen ni.. Hope sembuh la cara ni ..

Anonymous said...

Kayap ular..cuba rawat dgn krim mutiara bumi..insyaAllah cepat baik..pm hj man 0134389413..tk

Anonymous said...

Den tgah bergolek golek kegatalan ni...smggu sakit bwh dada..meyucuk2..ingat sakit apa la...doc dah bgitau tanda2 mcm kayap nak kluar...dia bg vit saraf n ubat gastrik..esknye bintik2 berair...trus g klinik kluarlaklinikubat kayapn..harga puh...20 bjik 100++...mkn 5 bjik shari..patut la klinik ade yg ckp x ubat..sbb ubat ni mahal ooo....ni duk pikir nak apa...semua x leh mmakanleh....jekenduribyak pun byak ni

A Rahmani said...

Cubalah krim mutiarabumi insyaAllah kayap tu cepat kering n baik. Hrganya pun murah je tp berkesan..pm 0134389413.

Unknown said...

Hai kwan2 skrng sya alami kayap ular

Unknown said...

Hai kwan2 skrng sya alami kayap ular

ViSiT ViA Da LiNe